Erdély miatt hozott fontos döntést a bukaresti kormánykoalíció

2024. február 22. 14:53

Komoly politikai csatározások zajlanak a szomszédos országban.

2024. február 22. 14:53
Románia

Erdély az egyik fő tétje annak, hogy a bukaresti kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végül a választások összevonása mellett döntött – jelentette ki a Krónikának Barabás T. János.

A Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője szerint a cél az, hogy az önkormányzatokban jobban beágyazott PNL megakadályozza, hogy a polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel nem vagy alig rendelkező Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR teret nyerjen – számolt be róla a Krónika.

A két nagy párt szövetségével maximalizálni akarja szavazatait annak az érdekében, hogy a háttérbe tolja az ellenzéki szélsőjobbot,

és hogy lendületet adjon az év végi parlamenti és elnökválasztási kampányának. Ha gyengén szerepelnének júniusban, akkor a vidéki klientúrájuk egy része az AUR és az USR felé is fordulna pénzzel, logisztikával, befolyással” – mutatott rá az elemző.

Így szavaznak a választók Romániában

„Az inkább idősek, vidékiek, alacsonyabban képzettek a baloldalra szavaznak és elsősorban a Regátban, míg az inkább fiatalabbak, városiak, magasabban képzettek a jobboldalra és a progresszivistákra adnák a voksukat. Utóbbi választói tábor viszont alacsonyabb arányban megy el szavazni, így az összevont választások nekik kedveznek.

A szélsőjobbra az alsó középosztály a fő vevő, Erdélyben a PNL és az AUR közötti vetélkedés áll az ottani politika központjában, ezt próbálja leginkább befolyásolni a választások összevonása. Tehát a tét Erdély”

– árulta el a lapnak az elemző.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. február 25. 14:58
Füles nézegeti magát a patakban: - Hm, hm. Elfordítja a fejét, megnézi a másik oldalról. - Hm, hm. A jobb se jobb. Romániában minkét oldal a bankárok kezén van.
Ugandai Bubu
2024. február 22. 15:11
Az AUR a dzsukel Fidesz tezsvírpártja, tessék kiállni mellettük, more! Kis dellát küldeni nekik, mint Le Pennek!
letsgobrandon-2
2024. február 22. 14:56
sok román zászlóról mindíg azt hiszem , hogy buziprájd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!