Annalena Baerbock elmagyarázta, milyen kötelezettségei vannak Izraelnek

2024. február 13. 18:43

A német külügyminiszter aggódik az izraeli erők szárazföldi műveletei miatt.

2024. február 13. 18:43
Annalena Baerbock

Izraelnek nemzetközi humanitárius jogi kötelezettsége a Gázai övezet déli területein élő civil lakosság védelme – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben azon a sajtótájékoztatón, amelyet Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után tartottak.

Baerbock aggodalmának adott hangot az izraeli erők szárazföldi műveleteinek Rafah városára történő kiterjesztése miatt, és felszólította Izraelt a nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségek betartására.

„Izraelnek, mint a világ többi országának, joga van az önvédelemre a Hamász brutális terrortámadásával szemben”, de humanitárius kötelezettségei is vannak – tette hozzá.

A Hamász tavaly október 7-i támadásával kezdődött fegyveres konfliktus alatt a palesztin övezeten belülről már több mint egymillióan menekültek a déli Rafahba és térségébe, „ők nem tudnak köddé válni”

– mondta Baerbock, aki az izraeli műveletek miatti lehetséges újabb menekülthullámra utalva azt mondta: most már közös a felelősség, „hogy ne csak elméletben legyenek biztonságos területek és biztonsági folyosók, hanem a valóságban is”. Több humanitárius segélyt kell eljuttatni a Gázai övezetbe – jegyezte meg.

Rijád al-Maliki a Rafah elleni műveletek leállítására szólította fel Izraelt,

szerinte ugyanis a legfontosabb most az lenne, hogy a várost ne rombolják le, mert már is így is rendkívüli állapotok uralkodnak a háborús övezetben. Hozzátette: ha Izrael ragaszkodik a műveletekhez, legfőbb feladatuk, hogy megvédjék a Rafahban élőket. Maliki szerint ahhoz, hogy nemzetközi beavatkozás váljon lehetségessé a térségben, először katasztrófa sújtotta területté kell nyilvánítani a Gázai övezetet.

A német tárcavezető szerdán kétnapos látogatásra Izraelbe érkezik, a konfliktus kitörése óta immár ötödik alkalommal.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: FABIAN SOMMER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. február 26. 22:07
Mennyi sisakot küldenek a palesztinoknak?
survivor
2024. február 21. 01:00
Baerbock standartenführer mit mondana ? Sieg ! Heil !
HunCsz
2024. február 14. 11:37
A kvóta picsának nem adnak már egy vödör vizet, mint az elvtársa egykoron a budapessti polgármester választás alkalmával?, mert nagyon kezd túl pörögni. gyurka bácsib akar lenni a gyurka bácsinál is Ez a mentelitás már valahonnan ismerős. ja meg van a nagypapa ilyen szorgalmasan zavarta be ss-ként az embereket a halál táborokba.
pipa89
2024. február 14. 10:13
Hú, ezt a nőt látni is fáj. Takarítsák már el, különben képes egy személyben bedönteni Németországot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!