Visszatáncolt a közös európai adósságtól Draghi

2024. október 01. 14:26

Most már úgy látja, nincs annyira szükség a közös adósságvállalásra.

2024. október 01. 14:26
DRAGHI, Mario

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke nagy jelentőségű tanulmányt adott közre nemrég Európa versenyképességéről, és az azt hátráltató tényezőkről.

A tanulmány állításairól nagy viták alakultak ki Európában. Az egyik legnagyobb vitatéma a közös európai adósságvállalás javaslata volt, amely már korábban is napirendre került, de több európai ország, köztük a vezető hatalom Németország soha nem is akart hallani róla.

Draghi közös uniós kötvényeket bocsátott volna ki,

amiknek forrásaiból közös beruházásokat indítottak volna, hozzájárulva a tőkepiacok további egységesüléséhez is. Tanulmányában Draghi hozzátette, hogy ez csak akkor tud megvalósulni, ha a politikai és intézményi feltételek ehhez rendelkezésre állnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az óvatos Draghi nem véletlenül fogalmazott így: kiderült, továbbra sem kérnek a meghatározó hangadók a közös adósságvállalásból. 

Németország és Hollandia, a két hagyományosan „fukar” uniós tagállam élből elutasította a közös adósság ötletét.

Spanyolország és Franciaország ellenben, akik sok tekintetben a mai napig az EU jelentős pénzügyi kedvezményezettjei közé tartoznak, támogatásukról biztosították Draghi javaslatát. Emmanuel Macron régóta hangoztatja, hogy szükség van ilyen közös pénzügyi alapokra, hogy abból fontos beruházásokat finanszírozzanak, különösen a védelempolitika terén.

Mario Draghi most azt közölte: „El kell mondanom, amennyire szeretem ezt a koncepciót, nem ez a jelentésem legfontosabb témája. Sok jó érv szól mellette, de nem alapvető eleme a javaslatoknak” – mondta most a közös adósságvállalásról.

Draghi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a stratégiai fontosságú európai iparterületeket, például 

az acél-, alumíniumtermelést és a vegyipart mindenképp támogatni kellene, hogy ne vándoroljanak el EU-n kívüli országokba. 

Azt is elmondta, hogy az európai termelékenység akár csak minimális javításával hatalmas előnyökhöz juthatna az európai gazdaság és a termelési szektor.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. október 01. 17:08
"az acél-, alumíniumtermelést és a vegyipart mindenképp támogatni kellene". Úgy, hogy azonnal visszaállítják a felrobbantott gázvezetéket, meg a másikat is használják. Ezt egyből leírtam amint jelentett. Persze ki lehet találni nyakatekert megoldásokat amik nem működnek.
Kybon
2024. október 01. 16:46
Minimális javításával?!? Sz@rjál Drághám elektront...!
orokkuruc-2
2024. október 01. 16:32
KI bassza már ki az EU éléről a láthatóan károkozó nőstényt és hordáját????? Ez kell hogy alapkérdés legyen, Leyen!
Mich99
2024. október 01. 16:02
A globalista csicska manőverezik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!