Vajon melyik országból érkezett migránsok vezetik a brit bűnözési statisztikát? Mutatjuk a számokat!

2024. október 15. 18:01

Londonban a magyar bűnözőket is listázták.

2024. október 15. 18:01

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

A politikai kampányok során gyakran előkerül az a narratíva, miszerint a külföldiek aránytalanul többet követnek el bűncselekményeket, mint a helyi lakosok. Nagy-Britanniában éppen a Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányában vált aktuálissá ez a téma – számol be róla az Infostart.

Robert Jenrick, aki korábban migrációs államtitkár volt, most ismét elővette a külföldi bűnözés kérdését. 

Jenrick szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) akadályozza a brit hatóságokat abban, hogy kitoloncolják azokat a külföldieket, akik súlyos bűncselekményeket követtek el.

Jenrick példaként említett egy ugandai állampolgárt, aki részt vett egy londoni bandaháborúban, és halálra vert egy férfit egy mentőautóban. 

A brit törvények szerint azonban mentális egészségi állapota miatt nem toloncolhatták ki az országból. Ügyvédei az ECHR szabályozásaira hivatkozva sikeresen érveltek azzal, hogy Ugandában nem lenne megfelelő ellátása a mentális betegségének, így a kitoloncolás „embertelen” bánásmódot jelentene. Emiatt a kitoloncolás nem történt meg.

Ezt is ajánljuk a témában

A Telegraph – idézi az Infostart a brit lapot – a börtönnyilvántartási adatok alapján elemezte ki a külföldi bűnelkövetők statisztikáját. A konzervatív lap arra jutott, hogy a szigetországban 27 százalékkal magasabb a tízezer főre jutó börtönlakók száma a külföldi, mint a brit állampolgárságú elítéltek körében.

Albánok a csúcson, a magyarok hátul

A 130-as listát az albán, a koszovói és a vietnámi állampolgárok vezetik. A top tízben ott van még Algéria, Jamaica, Eritrea, Irak, Szomália, Guinea és Szudán. Az első európai országok a 25. helyezett Hollandia után következnek, Magyarország az 50.

A Telegraph által közölt nem teljes listán sokkoló a különbség az első helyezett Albánia (1227 elítélt, 232 minden tízezer főből) és az utolsó, Németország között. (49 elítélt, 4,68 német állampolgárságú elítélt minden tíz ezer főből.)

A magyar elítéltek száma 82m és minden tízezer rabból 9,79 magyar állampolgár.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko-jobbos
2024. október 15. 20:28
És pont most segítjük Albánia EU-s csatlakozását. Utána meg ugye alanyi jogon letelepedhetnek bárhol. Át kéne ezt Viktornak gondolni.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 20:11
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­e­­l­d­­ ­a­­­ ­­s­­­z­e­x­i­­ ­­p­­­u­n­­­c­­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Beszélgető
2024. október 15. 20:09
A magyarok az 50. helyen vannak, de ha kivonjuk a cigányokat, akkor nincsenek is a listán
ubulka57-2
2024. október 15. 20:09
Az albánok jól belehúztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!