Franciaország, Németország, Nagy-Britannia: mindenhol Orbán szövetségesét csodálják

2024. október 15. 16:01

Giorgia Meloni szerint Olaszország példát mutat az illegális bevándorlással szembeni fellépésben.

2024. október 15. 16:01
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (R) and Italy's Prime Minister Giorgia Meloni arrive for a family picture during the European Council Summit at the EU headquarters in Brussels on June 27, 2024.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Giorgia Meloni olasz kormányfő kedden a római szenátusban azt hangoztatta, hogy büszke arra, hogy Olaszország példát mutat az illegális bevándorlással szembeni fellépésben, miután megnyíltak a Róma és Tirana közötti megállapodás alapján felállított befogadó táborok Albániában.

Meloni hangsúlyozta, hogy Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Svédország is érdeklődést mutatott az olasz modell iránt, vagyis hogy Róma Európa területén, de nem uniós országban hozott létre táborokat.

Meloni szerint a számok önmagukért beszélnek: tavalyhoz képest az idén már hatvan százalékkal csökkent az érkezések száma az észak-afrikai államokkal kötött megállapodásoknak köszönhetően.

Az olasz kormányfő a Sea Watch német civilszervezet bírálataira reagálva kijelentette, hogy szerinte kiderült az igazság az illegális migrációban szerepet vállaló civilszervezetekről és finanszírozóikról. Giorgia Meloni szégyenteljesnek nevezte a Sea Watch kijelentéseit, miszerint a parti őrség emberei az „igazi emberkereskedők”.

A miniszterelnök úgy vélte, a Sea Watch le akarja járatni az észak-afrikai országok és Olaszország parti őrségei tagjainak munkáját, és „szabad utat enged az emberkereskedőknek, akiket a Sea Watch ártatlanként tüntet fel, mintha véletlenül találnák magukat egy illegális bevándorlókkal teli csónakban”.

„Méltatlanok a német civil szervezet bírálatai”

Meloni méltatlannak nevezte a német civil szervezet bírálatait, hangoztatva, hogy a kritika „fellebbenti a fátylat egyes civilszervezek és finanszírozóik szerepvállalásáról”.

Az olasz kormányfő kedden elsőként a parlament felsőházában mondott beszédet az Európai Tanács október 17-én kezdődő ülését megelőzően. Felszólalásában kitért a Sea Watch olasz szekciójának közösségi bejegyzésére, amely bírálta a táborokat, amelyek Albániában a két ország közötti megállapodás alapján jöttek létre.

A pénteken megnyitott táborokba a következő órákban érkezik meg az első csoport, tizenhat egyiptomi és bangladesi férfi.

A Földközi-tengeren vette fel őket az olasz parti őrség, és az olasz haditengerészet szállítja őket az albániai Shengjin táborába. A Sea Watch szerint az „önjelölt patrióták Meloni vezette kormánya az adófizetők több százmillió euróját költi néhány ezer migráns deportálására és bebörtönzésére Albániában. Talán az olaszok adóját jobban is el lehetne költeni, befogadásra és integrációra elutasítás helyett”.

Micsoda botrány! Egy kormány – amely egyértelmű mandátumot kapott a választópolgároktól – azon dolgozik, hogy megvédje az olasz határokat és megállítsa az emberkereskedelmet, konkrét tettekkel és nemzetközi megállapodásokkal” – reagált a közösségi médiában Meloni.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 15. 17:34 Szerkesztve
Az igazán csodálatra méltó dolog az lett volna, ha hajóra rakják őket, és visszavitorláznak velük Afrikába. Így egy nagy szemétség és szemfényvesztés: más országok nyakára rakni a terhet.
sexykitty-5000113
2024. október 15. 17:20
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­­x­­­i­­ ­­­p­u­­­n­­c­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
nempolitizalok-0
2024. október 15. 17:20
Olasz modell, a szomszédhoz kiönteni a szemetet. A németek, svédek több éve akarták nálunk, de Orbán megkaakdályozta. Szerintem ukrajnába fogják kiönteni.
europész
2024. október 15. 17:19
Na majd egy ev mulva terjunk csak vissza erre a temara.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!