Tusk ráfekszik a migrációra, de csak belpolitikai céljai vezérlik

2024. október 22. 15:22

A lengyel miniszterelnök azzal szeretné visszaszorítani a lengyel jobboldalt, hogy elveszi az egyik fő témájukat: a migrációt.

2024. október 22. 15:22
Prime Minister Donald Tusk Meets With Irish Prime Minister Simon Harris In Rzeszow

Nyitókép: Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Politico cikke szerint a migráció elsősorban a „szélsőjobboldal” kedvelt témája. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azonban a kormányzása egyik fő üzenetévé kívánja tenni a migrációt, hogy ezzel távol tartsa a „szélsőjobboldalt” a hatalomtól – állítja a Poiltico. Tusk nemrég bejelentette: Lengyelország egy időre felfüggeszti a politikai menedékjog iránti kérelmeket. 

Egyértelműen úgy látta, hogy a migráció nehéz kérdés a politikai jövője szempontjából, és megpróbálja semlegesíteni”

 – mondta a Politicónak Aleks Szczerbiak, a Sussexi Egyetem politológusa.

Idén mintegy 26 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a fehérorosz határon – ez része annak a mesterséges migrációs áramlatnak, amelyet a Alekszandr Lukasenko gerjeszt. Ráadásul Németország is ideiglenes határellenőrzést vezetett be, és migránsok ezreit küldte vissza Lengyelországba.

Az elnökség a tét

Tusk kemény fellépését az elemzők annak tulajdonítják, hogy nem akar nehéz helyzetbe kerülni a jövőévi elnökválasztás előtt. 

Tusk mindenáron szeretné elérni, hogy a hivatalban lévő Andrzej Duda, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt szövetségese helyébe egy barátságosabb elnök kerüljön, aki nem blokkolja a kulcsfontosságú jogszabályokat.

Tusk október 10-én dühösen reagált arra, hogy Duda nem volt hajlandó felesketni a kormánya által javasolt nagykövetjelölteket, és a közösségi médiában azt írta, hogy alig várja, hogy Duda mandátuma véget érjen: „Tudom, már csak 299 nap van hátra, de ez a 299 nap is túl sok.”

A Tusk féle Polgári Platform a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint statisztikai holtversenyben áll a PiS-szel. 

Bár a párt legesélyesebb jelöltjének tartott Rafał Trzaskowski varsói polgármester vezet az elnökválasztási felmérésekben, a PiS még nem választotta ki saját jelöltjét.

Nehéz hónapok

Tusk új kormánya csalódást okozott sokaknak a Poltico szerint, mivel Tusk ígéretei, miszerint lazítani fog Lengyelország szigorú abortusztörvényén, lehetővé teszi az LMBTQ+ párok élettársi kapcsolatát, visszaveti a PiS által a bírósági rendszer politizálását és üldözni fogja a korábbi kormány által elkövetett bűncselekményeket, eddig kevés eredményt hoztak. Ennek oka egyrészt a kormánykoalíción belüli megosztottság, másrészt a Duda blokkoló intézkedései.

Az elemzők szerint fennáll annak a veszélye, hogy saját csalódott támogatói otthon maradnak az elnökválasztáson, míg a PiS támogatói és más ellenzéki szavazók nagy számban mennek el.

Egy korai közvélemény-kutatás szerint a miniszterelnök migrációs kezdeményezése szilárd támogatottságot élvez: 49 százalék támogatta, és csak 24 százalék ellenezte.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2024. október 22. 17:19
"o1gtolvaj-3 2024. október 22. 16:00 Tii mert Tuskkal foglakoztok, ciganyok? A lengyelek sokkal jobban elnek, mint ti europa segglyukaban!" Többek között azért is, ők a példa arra, hogy mire számíthatnánk tőletek. Meg azért, mert nem te mondod meg, hogy mivel foglalkozzunk, és ez nem az életszínvonalunktól függ. Amúgy a lengyelek a lengyel-piacos csutka szegénységből kilépést például azzal alapozták meg, hogy beintettek az összes hitelezőjüknek, így nullázták az államadósságukat, továbbá nem adták el az egész ország minden iparágát. Továbbá nincs egy belvárosi zsidó értelmiségük, akik a fél világon feljelentik a megválasztott kormányt, akik a fél világ sajtóját telehazudozzák, és nem dolgoznak minden eszközzel az ország gazdasági csődjén. Bennetek egy jó van, hogy semmiből nem tanultok. (Mi értjük... :PPP ) De jó, hogy nem ti kormányoztok !!!
Obsitos Technikus
2024. október 22. 17:17
Komplett elmebeteg ez a csávó.
sexykitty-5000122
2024. október 22. 17:17
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­­k­­­e­­l­d­­ ­a­­ ­­s­­z­e­­x­­i­­ ­p­­­u­n­­­c­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Robert-N
2024. október 22. 17:17 Szerkesztve
gilou-au-clavier 2024. október 22. 17:10 Majd Viktor kienged egy újabb adag embercsempészt és rájuk küldenek egy csomó migránst, ahogy a szlovák választások előtt, vagy ahogy Brüsszelbe indulna a migránstaxi. --- Miért te barom, már nem baj ha tovább mennek? Világ böszméje :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!