Donald Tusk két tűz között: fokozódik a migrációs válság Lengyelországban

2024. október 17. 05:39

Keletről illegális, nyugatról kitoloncolt migránsok érkeznek Lengyelországba, egyre feszültebb a közvélemény is: Donald Tusk miniszterelnök most kemény hangot üt meg, de ellenfelei szerint csak politikai trükkről van szó.

2024. október 17. 05:39
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / POOL / AFP

 

Donald Tusk héten új migrációs stratégia terjesztett elő, 

melynek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése.

A Polgári Koalíció (PO) múlt heti gyűlésén pedig arról beszélt a miniszterelnök, hogy a minimumra fogja korlátozni a migrációt Lengyelország. Látszólag tehát Tusk az őt megelőző konzervatív kormány migrációs politikáját folytatja, ugyanakkor, ha visszatekintünk Tusk eddigi egyéves kormányzására, akkor látható, hogy a helyzet jóval összetettebb.

Lengyelországban a migrációs kérdésnek alapvetően két területe van: az egyik a lengyel-belarusz határ, ahol főként közel-keleti migránsok ostromolják a határt, itt Tusknak meglehetősen könnyű dolga van, hiszen a probléma nagyrészt illeszkedik Lengyelország és Belarusz konfliktusába, 

Varsó szerint ugyanis Minszk hibrid támadást hajt végre a migránsok határhoz szállításával, 

ezért itt nem kell sokat magyarázni, miért áll a határzár. 

A másik ügy, Németország felől viszont jóval problematikusabb, hiszen a Berlinnel és Brüsszellel szoros kapcsolatokat ápoló Tusk már jóval nehezebben tud egyensúlyozni az uniós és a lengyel elvárások között. 

Tusk múlt heti bejelentését is vegyesen fogadták Lengyelországban. Janina Ochojska volt EP-képviselő, aki rendszeres kritikusa a lengyel-fehérorosz határon felhúzott határzárnak, a következőket írta az X-en: „Donald Tusk most megismétli Orbán elképzeléseit? Úgy érzem, mintha egy teljesen más országba költöztem volna. Ön egy teljesen más országot ígért nekem, egy olyan Lengyelországot, amely nyitott, törvénytisztelő, politikáját az értékekre alapozza, mindenkinek esélyt ad a fejlődésre és segít azoknak, akiknek szüksége van rá.”

A jobboldali PiS frakcióvezetője, Mariusz Błaszczak viszont azt mondta, nincsenek illúziói a miniszterelnök bejelentésével kapcsolatban.

Tusk csak akkor melegíti fel a határbiztonság témáját, amikor el kell terelnie a figyelmet más, számára kellemetlen kérdésekről”

– jelentette ki. 

„Tíz hónapon keresztül sok vitát folytattunk a határról, számos javaslatot tettünk a határ biztonságának megerősítésére, de nulla konkrét intézkedés történt” – mondta Błaszczak, hozzátéve, hogy „ez a Tusk első kormányának idejéből ismert gyakorlat. Semmi sem változott”.

Ezt is ajánljuk a témában

Hiteltelen a migrációs paktum elleni tiltakozás

Korábban Donald Tusk az Európai Migrációs Paktum ellen is felszólalt – az EP-választási kampány során. Ugyanakkor ez a tiltakozása is meglehetősen hiteltelennek tűnik, hiszen mind a Polgári Koalíció (PO), mind a Lengyel Néppárt (PSL), amelyek egyaránt az Európai Néppárt (EPP) tagjai megszavazták a paktumot. A PO vezetője maga Donald Tusk, a PSL vezetője pedig Waldemar Pawlak jelenlegi miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter.

Mieczysław Ryba lengyel professzor, a Lublini Katolikus Egyetem politológusa szerint nem valószínű, hogy valódi migrációellenes program valósul meg: „Lengyelországban nem a menedékjog, hanem az illegális migráció a probléma. Tusknak először a migrációs paktumot kellene megakadályoznia.

Mindezt csak az elnökválasztás miatt teszi”

– mondta Ryba professzor a wPolityce.pl portálnak adott interjújában. 

Hangsúlyozta, hogy Tusk a lengyel határok kemény védelmezőjeként próbálja feltüntetni magát: „Amit mond és amit tesz, az két különböző dolog. Természetesen figyelni fogja, hogyan alakul a társadalmi hangulat, illetve milyen lesz a külső nyomás” – jelentette ki.

A professzor szerint Tusk egyetlen célja nem az, hogy megvédje a lengyeleket az illegális migrációtól, hanem az, hogy az elnökválasztási kampányban előnyre tegyen szert a Jog és Igazságossággal szemben: „A valóságban azonban semmi sem fog változni. Van egy elfogadott migrációs paktumunk (...). Az elnökválasztás előtt nem lép hatályba, ezért Tusk bármit mondhat addig. Egyértelmű, hogy az elnökválasztásra készül” – mondta a professzor.

Ezt is ajánljuk a témában

Elindulhat a migrációs lavina

A gyakorlati tapasztalatok sem azt támasztják alá, hogy Donald Tusk kormánya szigorúan lépne fel a migrációval szemben. Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy sokan attól tartanak, beindul a „bevándorlási lavina”. A lengyel bevándorlási statisztikák azt mutatják, hogy

az európai országok – különösen Németország – egyre több illegális migránst küldenek Lengyelországba.

Június és szeptember között összesen 670 migránst helyeztek át Lengyelországba: Németország 545, Norvégia 66, Ausztria 11, Észtország 9, Hollandia 8, Svédország 7, Dánia 5, Izland 5, Finnország 4, Svájc 3, Belgium 3, Luxemburg 2, Franciaország 1 és Málta 1 személyt küldött.

Nemrég a Mandiner is beszámolt arról, hogy szaporodnak a lengyel városokban a migrációs hátterű bűnözés Nyugat-Európában tapasztalt formái, Varsóból, Poznańból és Biała Podlaskából is érkeztek hírek randalírozó migránsokról.

Kongatják a vészharangot a bűnüldöző szervek

A külföldi bandák lengyelországi térnyerése egyre nagyobb aggodalomra ad okot a forráshiánnyal küzdő bűnüldöző szervek számára. A nagyvárosokban a külföldiekből álló bandák egyre erősebbek, ami jelentős kihívások elé állítja az amúgy is krónikus létszámhiánnyal és alacsony morállal küzdő rendőrséget – állítják a szakszervezetek. Jacek Łukasik őrmester, az Országos Rendőrszakszervezet vezetője a jelenlegi helyzetet „válsághelyzetnek” nevezte.

„Ha nem teszünk semmit, hamarosan bandaháborúk folynak majd Lengyelországért” – figyelmeztetett Łukasik. A külföldi bandák, különösen az Ukrajnából és Grúziából érkező bandák jelentenek egyre nagyobb problémát. Andrzej Juźwiak, a határőrség parancsnokságának szóvivője a külföldiek által Lengyelországban tavaly elkövetett bűncselekmények számának jelentős növekedéséről számolt be, amely 2400 esettel 17 ezer 300-ra emelkedett.

Ezt is ajánljuk a témában

A migránstáborok már épülnek 

Éppen Donald Tusk múlt hétvégi bejelentését nem sokkal megelőzően jelentette be az Európai Bizottság azt a kezdeményezést, amelynek keretében a lengyel családügyi, munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium vezetésével 49 migránstábort fognak felépíteni Lengyelországban. 

A táborokat migránsokkal foglalkozó civil szervezetekkel együttműködve hozzák létre. A hivatalos magyarázat szerint a táborok célja, hogy segítse majd a migránsok megfelelő integrációját a lengyel társadalomba. Azonban sokan aggódnak, hogy a gyakorlatban milyen célt fognak szolgálni ezek a táborok. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 17. 07:18 Szerkesztve
Hülyét csinálnak Lengyelországból és Tusk hagyja! Az uniós országoknak mennyivel könnyebb Lengyelországba kitoloncolni az idegen bűnözőket, mint egy-két harmadik országba! A magyar ellenzék pont úgy tenné, ahogy Tusk!
billysparks
2024. október 17. 06:23
A lengyelek megszívták. Megérdemlik. Viszont nekünk annyiból jobb, hogy hamarabb át estünk a Gyurcsány kormányon és nem most " Kísérletezünk" a liberális kormányokkal. A liberális hatalom a mostani időkben katasztrófával egyenlő. Ha most futnak ámokot Gyurcsány, akkor a mostani órbánfóbok Orbán hívők lennének. Könnyű annak mocskolódni, akinek még nem vágták el a torkát.
herden100
2024. október 17. 05:42 Szerkesztve
Kik azok, akik ÁLLAMOKON keresztül-lépve, ILLEGÁLIS-migrációt erőltetnek??? Még Amerikára is. Kik ezek??? Hogy tehetik meg????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!