Rendkívüli!

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

Történelmi lépés: svéd zászlóalj hagyja el az ország határait

2024. október 08. 13:22

A korábbi semleges ország a NATO északi bástyája lett.

2024. október 08. 13:22
null

Nyitókép: Fredrik SANDBERG / AFP

 

Svédország jövőre szárazföldön, tengeren és levegőben is hozzájárul a NATO védelméhez – tájékoztat az Euractiv

A tervek szerint Svédország 2025 elejétől egy zászlóaljat küld Lettországba, hadihajókat és vadászgépeket mozgósítva a NATO kollektív védelmének erősítésére.

Maria Malmer Stenergard svéd külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez a döntés történelmi jelentőségű. 

Svédország NATO-csatlakozása a berlini fal leomlása óta az egyik legnagyobb geopolitikai változás”

 – mondta. 

Svédország 2024 márciusában lett a NATO teljes jogú tagja, ezzel lezárva 200 éves katonai semlegességét. A döntés válasz volt az orosz-ukrán háborúra, amely megerősítette Svédország és Finnország azon szándékát, hogy a katonai szövetséghez csatlakozzanak.

Ezt is ajánljuk a témában

A svéd védelmi miniszter, Pål Jonson elmondta, hogy Svédország elsődleges hozzájárulása egy körülbelül 600 fős zászlóalj lesz, amely Lettországban erősíti a NATO előretolt jelenlétét. A zászlóalj folyamatos kiképzés alatt áll, és hivatásos katonákból, valamint tisztekből áll majd. 

Az egység szorosan együttműködik Dániával és Kanadával, mivel ezek az országok is hozzájárulnak Lettország védelméhez. Svédország hadihajókat is küld, amelyek elsősorban aknamentesítési és tengeri felügyeleti feladatokat látnak el az Atlanti-óceán és a Balti-tenger térségében.

Ezt is ajánljuk a témában

Svéd vadászgépek is részt vesznek majd a NATO légvédelmében, nyolc Gripen vadászgép és a hozzájuk tartozó személyzet áll készenlétben 2025-től.

A svéd kormány emellett parlamenti jóváhagyást kér a katonai bevetések gyorsításához, ami lehetővé teszi, hogy Svédország 1,200 katonával, hat hadihajóval és 24 Gripen repülőgéppel gyorsan és hatékonyan reagálhasson a romló biztonsági helyzetre.

Az orosz-ukrán háborúval párhuzamosan Svédország megerősítette a Balti-tenger térségében található Gotland szigetének védelmét is. Gotland stratégiai fontosságú terület, amely közel helyezkedik el Oroszország kalinyingrádi bázisához, és fontos szerepet játszhat a régió védelmében.

A sziget védelme érdekében Svédország 2023 áprilisában 25 éve nem látott mértékű katonai gyakorlatot tartott, lengyel és brit erők bevonásával, hogy felkészüljenek az esetleges fenyegetésekre.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. október 08. 15:11
Nagy Péter cár már jól elfenekelte a svédeket...
johannluipigus
2024. október 08. 14:25
Épp ideje akkor, hogy most már a svédek is pusztuljanak Európáért.
Aerion
2024. október 08. 14:10
30 ezer katona nagyjából egyhavi vesztesége a fuckrán náciállamnak jelen időkben halottakban, sebesültekben, eltűntekben (azaz 90 %-ban halottakban), hadifoglyokban, átállt, illetve a frontról elszökött katonákban. Ezért is végeznek olyan barátságos sorozást arrafelé, már vagy másfél éve. De sebaj, majd a svédek végtelen készletei kipótolják a náci veszteségeket! : )
Aerion
2024. október 08. 14:06
fideath-7 A lényeg hogy jól sikerült Putlernek a NATO gyengitése. ----------- Hát igen, 30 ezer svéd katona kurva nagy erősítés volt a nátóba. De cserébe legalább minden nagyobbacska svéd város atomfegyverek célkeresztjébe kerülhetett. : D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!