Tárt karokkal várják Brüsszelben a trónörököst, akit eddig látni sem akart Von der Leyen és Macron

2024. október 16. 17:38

A szaúdi koronaherceget korábban súlyos vádakkal illették.

2024. október 16. 17:38

Nyitókép: Royal Court of Saudi Arabia / Anadolu Agency / AFP

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, Szaúd-Arábia tényleges uralkodója szerdán részt vesz az Európai Unió és az Arab-öböl menti országok vezetőinek brüsszeli találkozóján, ami mérföldkőnek számít – írja a Politico.

Ez váratlan fordulat, hiszen a koronaherceg egykor persona non grata volt a nyugati országokban, miután 2018-ban állítólag ő adatt utasítást, hogy 

gyilkolják meg az Egyesült Államokban élő újságírót, Dzsamal Hasogdzsit, akit fel is daraboltak.

Mohameddel találkoznak majd az EU vezető tisztségviselői, köztük Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a kezdeményezés élére állt, és a nyár elején a szaúd-arábiai látogatásával megalapozta a trónörökös részvételét a tárgyaláson. De Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz a találkozón. Olaf Scholz német kancellár kihagyja a csúcsot, a szóvivője szerint egy régóta egyeztetett otthoni találkozón vesz részt, őt Macron fogja képviselni.

A csúcstalálkozóra a közel-keleti háborútól való félelmek közepette kerül sor, 

eközben a 27 uniós vezető arra készül, hogy a héten tartandó találkozójukon a migráció kérdésével foglalkozzanak. A lap által látott nyilatkozattervezet szerint az EU azon dolgozik, hogy az Öböl-menti országokat rávegye Ukrajna-barát kötelezettségvállalásokra.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU az elmúlt években – különösen Oroszország ukrajnai inváziója után – fokozta kapcsolatait a fosszilis tüzelőanyagokban gazdag régióval. Ez azonban komoly akadályokba ütközött a Katar-gate miatt. Amiatt tört ki botrány, hogy egy vezető európai parlamenti képviselőt azzal vádoltak, készpénzt fogadott el, miután Dohának a munkajogok terén elért eredményeit népszerűsítette.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laurahann
2024. október 16. 20:26
Szánalmas, sutyerák banda ez az eu 💩 Fájzerpóni asszony leszophatja a koronaherceget, ha megengedi neki.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 20:15
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­é­­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­­e­­x­i­­­ ­p­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
ubulka57-2
2024. október 16. 20:11
A pénznek nincs szaga.
macskusz-4
2024. október 16. 20:10
A szaudi olajat megtisztítják az iszlamizmustól. Es az orosz mellékszagtól. Írta a hvg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!