Svájci lap: „Halálos veszedelem” leselkedik Európára – többek közt Orbán Magyarországa képében

2024. október 13. 15:02

A Neue Zürcher Zeitung szerint egy új „köztes-európai” politikai mozgalom növekedik, saját identitást építve.

2024. október 13. 15:02
null

Fotón: Andrej Babis, Herbert Kickl és Orbán Viktor létrehozzák a Patrióták Európáért pártcsaládot (MTI/Fischer Zoltán)

Véleménycikket közölt a svájci Neue Zürcher Zeitung: Richard Swartz svéd író cikkében az új közép-európai politikai mozgásokról fejtette ki nézeteit.

Emlékeztetett: a Nyugat régi hitvallása az volt, hogy az 1989-es rendszerváltások után Kelet-Közép-Európa automatikusan demokratikussá válik. 

Valójában azonban ez a térség régi és erős „illiberális” hagyományokkal rendelkezik,

amit most az Osztrák Szabadságpárt választási győzelme erősít tovább.

Régen a nagyhatalmak uralták a világot, ebben a térségben az Osztrák-Magyar Monarchia. Most már kis országok léteznek az egykori birodalom helyén, amik a szerző szerint megmutatják, milyen jövő vár ránk.

Az NZZ szerzője úgy látja, az osztrák szabadságpárti vezető, Herbert Kickl radikálisabb, mint a német AfD. Közte és Orbán Viktor Magyarországa között pedig egy a liberális Európát elutasító front alakul ki. Ebbe beleérthető Szlovákia és legkésőbb a jövő évtől Csehország is.

Ezzel Európa közepén egy radikális tábor alakul ki,

amelynek a szerző szerint kétséges a demokráciához való hozzáállása, eközben Trumppal barátkoznak, az idegenekkel szemben ellenségesek, és Oroszországtól függenek. „Későn vette észre Európa többi része, hogy halálos veszedelmet lássanak benne” – így a szerző.

Az NZZ szerzője szerint Nyugaton automatikus demokratizálódást vártak a keletiektől, és ennek egyik fő képviselője Angela Merkel volt, aki a gazdasági összefonódásokkal gondolta Nyugat felől erősíteni a demokratizálódási folyamatokat. De aztán más lett a végeredmény.

Richard Swartz szerint Kelet-Európában az európai projekttől szabad határforgalmat, biztonságot, hitelt és gazdasági segítséget vártak, de nem feltétlenül egy demokratikus rendet, amivel nem volt sok tapasztalatuk sem.

Ezzel egy „Tranzit-Európa” jött létre Moszkva és Brüsszel között. Ez a térség azonban egy saját identitást épít egy ideje. 

Az utat a szerző szerint Orbán Viktor építi, ehhez csatlakozik Herbert Kickl.

A szerző úgy látja, az Orbán által emlegetni kezdett „gazdasági semlegesség” egy Brüsszellel szemben ellenkező politikát jelent, és a magyar érdekeket helyezi előtérbe, nem pedig Brüsszel európai érdekeit.

Ezt a szerző szerint „Európa-ellenes” politikát nagyon is megértik a szomszédos országokban. Az osztrákok szeretik a semlegességüket, a szlovákok és a csehek pedig erről ábrándoznak. A térség országai egyfajta „habsburgi különutasságot” kezdenek képviselni, és az Európai Parlamentben is alakul a pártcsaládjuk.

Swartz úgy látja, térségünkben egyre nagyobb a megértés a putyini Oroszország iránt, Putyin azonban Ausztriát és Magyarországot az olaj- és gázszállításokkal sakkban tudja tartani.

A szerző szerint „az orosz imperializmust” a sírba kell tenni, de ahhoz idő kell.

Ukrajnában Putyin „egzisztenciális harcot” folytat, amely a világháború utáni európai rendet fenyegeti.

Addig is „Köztes-Európában” tovább ápolják az illiberális hagyományokat, aminek a szerző szerint Orbán az elsődleges ideológusa és reálpolitikusa, és követi őt Herbert Kickl is. A térség „populistái” pedig mindent arra tettek fel, hogy ősszel Donald Trump nyer Amerikában.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Performan
2024. október 13. 18:16
Legalább már nem rejtegetik a komcsik, hogy halálos kimenetelű háborút folytatnak Magyarország ellen. Vagy ők pusztulnak, vélik, vagy mi. Hát a magyarokat akarják elpusztítani. Megint.
sexykitty-5000110
2024. október 13. 18:00
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­é­­k­e­­l­­­d­­ ­­a­­ ­s­­z­­e­x­­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
figyelő4322
2024. október 13. 17:57
kbs-real 2024. október 13. 16:50 "Megjegyzem: brüsszelnek ne legyenek "érdekei", mert Brüsszel egy végrehajtó szerv - érdekei a tagállamoknak lehetnek." Ez 100% igazság, legalábbis a szerződések/ jogszabályok szerint ez LENNE az EU normális és helyénvaló működése. Viszont ahogy ez a hevesen, nagy energiával a mélyállam érdekeit kereső/ képviselő Swartz elszólja magát - ez már igencsak beszédes, és nem is túlzottan meglepő! Ezek közül már sokan mélyen beleélték magukat a 'birodalmi ábrándokba', azok képviseletébe, és nem is nagyon vigyáznak, hogy legalábbis a törvényesség látszatára figyeljenek a túlfűtött igyekezetükben.
luisbathhelena
2024. október 13. 17:55
Ismét egy cikk (ha jól számolom a 6643286-ik) amelyik 0 történelmi és helyismeret nélkül megfejti Kozep Europat. És mi van LE Pennel a hollandokkal olaszokkal pl? És hol vannak a románok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!