Orbán Viktor érti, mit jelent a gazdasági semlegesség, de van, aki nem

2024. október 24. 18:18

A gazdasági semlegesség értelmét csak az nem látja, aki befogja a szemét. A keleti nyitás hasznát pedig talán még ők is.

2024. október 24. 18:18
null
Sebestyén Géza
Index

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„A HVG oldalán egy szakmai tévedésektől hemzsegő cikk jelent meg, melyben a GKI-re hivatkozva a gazdasági semlegességgel kapcsolatban olvashatjuk a szerző gondolatait. Hogy mennyire lehet komolyan venni, azt jól jelzi, hogy még az sem derül ki, hogy a HVG újságírójának vagy a GKI munkatársának a billentyűzetén született, szerzőt ugyanis nem adtak meg. Az írás kiváló példája annak, amikor hibás adatokból rossz logikával téves következtetésre jutunk.

Kezdjük az írás első mondatával, mely szerint a gazdasági semlegesség a magyar miniszterelnök álma. Nos, egy tízéves gyermek talán gondolhatja ezt, de egy olyan ember, aki a „»gazdaság« szót is tartalmazó szervezet nevében ír, nem. Hiszen a gazdasági semlegesség előnyeiről számtalan neves közgazdász írt már.

Elsőként Adam Smith abszolút előnyök elméletét érdemes említeni. Majd jelentősen növelte a nemzetközi kereskedelem előnyeinek megértését David Ricardo komparatív előnyök elmélete. Ugyanezt segít igazolni a méltán közismert Heckscher-Ohlin-modell is. A Nobel-emlékdíjas Paul Krugman új gazdaságföldrajz elmélete még abban is segíti az államokat, hogy minél jobban ki tudják használni ezen előnyöket.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000125
2024. október 24. 20:11
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­­k­e­­­l­­d­­ ­­a­­­ ­s­­z­­­e­­­x­­i­­ ­p­­u­n­­c­­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
pollip
2024. október 24. 19:46
HVG........mit lehet tőle várni? Köze sincs a gazdasághoz, pedig ez a szó a nevében benne van.
canadian-deplorable
2024. október 24. 19:39
A "gazdasági semlegesség" kísértetiesen emlékeztet a "globális szabad-kereskedelem" lózungra, amit a 90-es évektől a globalizáló multik próbálnak lenyomni a nyugati polgárok torkán. A globális szabad-kereskedelem arra kényszerítette a nyugati országok dolgozóit, hogy minden védelem nélkül versenyezzenek a világ legszegényebb országainak dolgozóival. Az eredmény a nyugati középosztály majdnem teljes kiirtása lett, valamint a nyugati technológiai fölény feladása. Katasztrófa, de a multik szépen megtollasodtak miatta. Orbán miniszterelnök úr még nem vette észre, hogy Magyarország többé nem elmaradott ország, hanem a nyugati országok egyike. Az EU-nak az elmúlt 30 évben egy normális intézkedése volt: vámok kivetése Kínára. Kína már évtizedek óta vámot rak minden európai és amerikai termékre. Amerika és Kanada most rakott 100% vámot a kínai EV-kre. Európa ennél jóval szerényebb volt. Tisztelt Orbán úr, a helyi ipar védelme nem hülyeség, hanem égbekiáltóan fontos.
Lajoss
2024. október 24. 19:38
Az Únió sereghajtója az ország…az államadósság az egekben… 27%-os ÁFA….változás kell!! 😢😢😢
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!