Nyert a baloldal Litvániában

2024. október 28. 09:07

Szocdem vezetéssel alakulhat új kormány a balti országban, Ukrajna támogatásában nem lesz változás.

2024. október 28. 09:07
Legislative election, second round

Nyitóképen: Vilija Blinkeviciute (fotó: Petras Malukas / AFP)

 

A litvániai parlamenti választás második fordulója is lezajlott vasárnap, kialakult a voksolás végeredménye és a parlament összetétele.

A választást a szociáldemokraták nyerték úgy, hogy a listára adott szavazatok 19,7 százalékát szerezték meg.

Mögöttük épp, hogy lemaradva második helyen végzett az eddigi jobboldali kormánypárt, a Haza Unió – Litván Kereszténydemokraták, a voksok 18,3 százalékával. A harmadik lett a Nemunas Hajnala nevű nacionalista jobboldali párt 15 százalékkal.

A zöld-baloldali Demokraták Uniója 9, a Liberális Mozgalom 7,8, a Litván Farmerek és Zöldek Uniója 7,1 százalékot ért el.

A szocdemeknek 52 képviselője lesz a 141 tagú litván parlamentben, a Haza Unió 28 képviselőt küldhet majd.

Vilija Blinkeviciute, a szocdemek elnökasszonya elmondta: az eredmények nagyszerűek és azt mutatják, az emberek változást akarnak. A szocdemek a Demokraták Uniója párttal és a Litván Farmerek és Zöldek Uniójával szeretnének koalíciót kötni – hármójuknak többsége, 74 képviselője lenne a 141 tagú törvényhozásban.

Az elemzések hangsúlyozzák, hogy a kormányváltás ellenére a litván külpolitikában nem lesz semmi változás: 

a balti állam továbbra is Ukrajna legelkötelezettebb támogatója fog maradni

a nemzetközi porondon.

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jospehe998
2024. október 28. 12:05
A félelem nagy úr!
2024. október 28. 10:52 Szerkesztve
Na, litvánok, kéz a kézben a hohol banderista nácikkal, irány a dombaszi hullahegy!
voltospultos-2
2024. október 28. 10:32
... ha már egyenlőek. Meglepő módon a nők ezen képességére sem derült fény legalább ötvenezer évig, csak mostanság, mikor már felépítették a férfiak azt a társadalmat és civilizációt, amelyben egy női vezetőnek a fényvisszaverésen és az áldozati pózon kívül nem is kell tudnia semmit, mert a gépezet szervezetten működik. Csak el ne romoljon valami...
iphone-13
2024. október 28. 10:22
KIS PICSÁNYI FOS ORSZÁG ÉS KAKASKODIK AZ OROSZOKKAL ÁLLANDÓAN. MINEK KÉPZELIK EZEK MAGUKAT? REMÉLEM A RUSZKIK SZÉTCUMIZTATJÁK MAJD ŐKET, HA VÉGE LESZ ENNEK AZ ŐRÜLETNEK. VAN OLYAN OROSZ VÁROS AHOL TÖBBEN LAKNAK MINT A SZAR LITVÁNIÁBAN. NEVETSÉGES SZEMÉT NÉPSÉG.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!