Német kancellár: Egy háborúban álló ország nem lehet NATO-tag

2024. október 27. 12:06

Olaf Scholz felvázolta a német kormány Ukrajna-politikáját.

2024. október 27. 12:06

Fotó: Kira Hofmann / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

A német közszolgálati ZDF-en Maybrit Illner műsorában beszélt Olaf Scholz arról, mit gondol az ukrajnai háború jelenlegi állásáról.

A kancellár azt mondta: nincs most döntés Ukrajna NATO-csatlakozásáról. Hangsúlyozta: korábban Washingtonban és Vilniusban arról határoztak, hogy a perspektívát megnyitják Ukrajna majdani NATO-csatlakozása felé, de ez nem jelent mostani döntéskényszert.

Scholz leszögezte: „Egy háborúban álló ország egyáltalán nem válhat NATO-taggá”. Hozzátette: ezt mindenki tudja, ebben nincs nézeteltérés. 

Aktuális fő célnak azt tartja, hogy a háború utáni időszakra határozzanak meg biztonsági garanciákat.

A kancellár szerint az ukrajnai háború ügyét nagyon komolyan kell venni, és Oroszország volt az, amely a határok erőszakos megváltoztatásának tabuját áthágta. Scholz úgy látja, Ukrajnát támogatni kell, de úgy, hogy abból ne kerekedjék Oroszország és NATO közötti háború.

Arról is beszélt: továbbra sem támogatja azt, hogy Ukrajna német Taurus cirkálórakétákat kapjon. 

Nem fog olyan fegyvereket átadni Németország, ami a háború további eszkalációjához vezetne.

A német belügyekről szólva Olaf Scholz elismerte: a német gazdasági hangulat jelenleg rossz, és meg kell nézni, mit lehet tenni, hogy együtt előre tudjanak lépni.

A hárompárti német baloldali-liberális koalíció belső vitáit úgy kommentálta: már neki is nehéz néha, hogy kiállja a sok veszekedést és továbbra is mindent megtegyen a jó végeredményekért. De megkapták a felhatalmazást a választóktól, a feladatukat el akarják végezni.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. október 27. 15:24
Csak nem ébredeznek a németek?
canadian-deplorable
2024. október 27. 15:09
A helyzet az, hogy Ukrajnát a NATO már ma is tagállamként kezeli. Egy plecsni már nem is lenne olyan nagy változás.
Krupp Skya
2024. október 27. 14:41 Szerkesztve
Ez a bácsi is addig ugrál míg az amerikaiak leváltják mint a Gyurcsány bácsit Most már Bajnai készül német kancellárnak. Most végzi a Szijájé tanfojamot. Milyen szijájé? A nadrágszíjájé.
sexykitty-5000126
2024. október 27. 14:40
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­k­­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­x­­­i­­­ ­p­­u­­n­­­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!