Négyes fogat holland módra

2024. október 23. 23:22

Túl van első száz napján Hollandia jobboldali– centrista kormánya: a közigazgatásból előkapott Dick Schoof vezette kormányzat az ígéreteknek megfelelően a migrációt helyezte a fókuszba.

2024. október 23. 23:22
null
Rajcsányi Gellért

Nyitókép: Dick Schoof miniszterelnök, előtérben Geert Wilders
Fotó: AFP/Remko de Waal/ANP Mag

Novemberben lesz egy éve, hogy a hollandok megválasztották az új parlamentet – aminek nyomán viszont alig száz napja, a nyáron alakult meg a Dick Schoof vezette kormány. Hosszadalmas, komplikált, nehéz szülés volt – de talán nem csak egeret szültek a hegyek.

Hollandiában van érvényben a világ talán legarányosabb választása: a 150 fős parlament tagjait listás választáson juttatják be a törvényhozásba, bejutási küszöb pedig nincsen, tehát egy képviselő (és ezzel a pártja) az összes szavazat 1/150-ed részével bejuthat a parlamentbe. Az eredmény egy szétaprózódó, sokpárti törvényhozás – de ezek a holland hagyományok, így működik az ottani demokrácia. Amelynek több évszázados története során persze voltak változások, hangsúlyeltolódások. A hagyományos holland politikai és társadalmi pillérrendszerben a protestánsok, a katolikusok és a baloldal, aztán negyedikként a liberálisok egymás mellett működő nagy tömböket hoztak létre a politikától a szociális életen át a médiáig, de ezt a „kasztosodást” a 20. század második felének nagy változásai lassan felszámolták. A 21. században minden nagyobb politikai táborban több párt működik, gyengült az egyházak és a baloldaliak szervezeti ereje is, s közben a társadalom radikálisan megváltozott a tömeges bevándorlás miatt.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 24. 01:40
"az ígéreteknek megfelelően a migrációt helyezte a fókuszba." Tipikus süket duma. Na és mit tett?
sexykitty-5000122
2024. október 23. 23:27
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­e­­l­­d­ ­a­ ­­­s­z­­e­­x­i­­ ­­p­­u­n­c­i­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!