Moldova vasárnap az ország EU csatlakozását is referendumra vitte, hiba volt

2024. október 21. 10:24

Ilyen ez, amikor a demokrácia gyengeségeit kihasználva egy idegen hatalom avatkozik be a választások menetébe.

2024. október 21. 10:24
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

Nyitókép: SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP

„Moldova az elnökválasztás mellett (ott Maia Sandu győzött 41,92%-kal, de második fordulót kell tartani) vasárnap az ország EU csatlakozását is referendumra vitte. Valószínűleg hiba volt. Moszkva nem hagyta annyiban, és masszív befolyásolási kampányba kezdett: az információs gépezete által és sok-sok pénz segítségével.

A moldáv hatóságok szerint Oroszország mintegy 300 ezer szavazatot vásárolt meg, több millió dollárt költve különböző proxikon keresztül. Márpedig 300 ezer ember Moldova viszonylatában rengeteg. Az ország mintegy 2,5 milliós lakosságából 1,8 millióan jogosultak választásra, vagyis a moldáv hatóságok szerint a szavazatok 17%-át próbálta megvásárolni Moszkva közvetlenül. 

Az előzetes felmérések 63%-ot jeleztek előre az EU csatlakozás mellett. A végeredmény tegnap? 50,03% az EU csatlakozás mellett, 49,97% ellene. Formálisan az EU pártiak győztek, ugye? Igen ám, de ennyire szoros végeredmény után nagyon nehéz továbbmenni a kérdésben. Akkor most elegendő-e ez a 0,06%-os különbség, hogy az ország jövőjét és kurzusát befolyásolja? Lehet-e az ország sorsára meghatározó kérdésben dönteni, amikor a lakosság ennyire megosztott, és lényegében két azonos méretű táborra szakadt?
Ilyen ez, amikor a demokrácia gyengeségeit kihasználva egy idegen hatalom avatkozik be a választások menetébe, mert egyébként minden eszköze, pénze, lehetősége megvan hozzá.

Bezzeg Oroszországban, amikor a teljesen lecsupaszított politikai térben, kirakat választások során lényegében csak az a kérdés, hogy 80, vagy 90%-ot rajzolnak Putyinnak.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FreeEurope
2024. október 21. 12:57
Au USA-ban hamarosan új epizóddal folytatótik a Voting dead.
Tasi János
2024. október 21. 12:48
Ez a faszomöccse miért pont nekünk osztja az észt?
billysparks
2024. október 21. 12:47
Szerintem ez egy téves következtetés. Pont, hogy az EU provokálja ki az újabb ( polgár)háborút azzal, hogy fegyvereket szállít Moldovába, ráadásul ismervén a Gagauz népszavazás eredményét.
nempolitizalok-0
2024. október 21. 12:41 Szerkesztve
Itt az EU libsi csürhéje avatkozott be, nem is kicsit. Már eleve azzal, hogy belengetett a moldávoknak egy több milliárdos csomagot. Amúgy ha nem Sandut szavazzák meg az is ugrott volna, hiába győzött volna az EU szavazás. A libsi csürhének az engedelmesség a fontos, nem pedig az, hogy ki akar EU tag lenni. Ott az oroszok a kisebbik rossz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!