Megvan, mikor kerül az Európai Bíróság elé Von der Leyen korrupciós ügye

2024. október 09. 19:13

Nyilvánosságra kerülhetnek a bizottság elnökének Pfizergate-üzenetei, ha még egyáltalán léteznek.

2024. október 09. 19:13
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Az Európai Bíróság november 15-én tárgyalja az Európai Bizottság elnökének, Ursula Von der Leyen Pfizergate néven elhíresült ügyét – számolt be róla a Financial Times névtelen forrásokra hivatkozva.

A bíróságnak azt kell majd eldöntenie, hogy jogellenesen tartották-e vissza az Ursula von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója közötti üzenetváltásokat. A botrány akkor robbant ki, amikor a New York Times megírta, hogy a bizottság elnöke SMS-üzenetekben tárgyalt meg több milliárd dolláros vakcinabeszerzéseket a Pfizer vezetőjével, a nyilvánosság teljes kizárása mellett.

A New York Times 2023 januárjában perelte be az Európai Bizottságot, miután a bizottság azt közölte, hogy „nem rendelkezik” az újság által az információszabadság iránti kérelem alapján ki kért szöveges üzenetekkel.

Az újság azért kéri a szöveges üzenetek nyilvánosságra hozatalát, mert azok fényt deríthetnek a több milliárd euró értékű járványügyi szerződések megkötéseinek részleteire. 

Von der Leyen azt állítja, hogy a Bourlával folytatott üzenetváltás nagy részét törölte.

A bíróság várhatóan dönt a bizonyítékok elfogadhatóságáról, majd felkéri a bizottság jogi képviselőit, hogy adjanak magyarázatot arra, hogy léteztek-e valaha is az üzenetek, és ha igen, miért nem rögzítették azokat. Várhatóan arra is magyarázatot vár majd a bíróság, hogy megsemmisítették-e az üzeneteket és ha igen, milyen okból.

Egy másik ügyben július közepén az EU bírósága már kimondta, hogy

a Bizottság jogalap nélkül titkolta el a Pfizerrel és az AstraZenecával kötött, több milliárd eurós Covid vakcinaügyletek részleteit.

Az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja 2021-ben hozzáférést kért a vonatkozó dokumentumokhoz, a Bizottság viszont csak egy erősen cenzúrázott változat kiadásába egyezett bele, és nem volt hajlandó felfedni a tárgyalócsoport tagjainak kilétét. A törvényhozók ezt követően bírósághoz fordultak az ügyben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 21:02
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­­­p­­u­n­­­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
herceg-3
2024. október 09. 21:01
"Megvan, mikor kerül az Európai Bíróság elé Von der Leyen korrupciós ügye" Valójában és nem "jáccásiból"...? SOHA!
o1gtolvaj-3
2024. október 09. 20:57
Most, hogy a cigány lebogott, mással kell foglalkozni. Menjetek mar majom propagandista!
genusnexxt
2024. október 09. 20:48
A kipcsak-cigány köpni nyelni nem tudott, mikor Magyar szembesítette, hogy a csodagazdaságban 30€ a családi pótlék, és 70€ a minimálnyugdij Buksikáim. Ezt értette mindenki, aki a tanácsteremben ült. Bulgária kanyarban előzött, sajnos. #pedofidesz #sehonnaibitangorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!