Megjöttek az ENSZ-adatok: Ukrajna lakosságának negyedével, 10 millió emberrel csökkent a népesség

2024. október 22. 14:37

Pedig az ország már a háború előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe.

2024. október 22. 14:37

Nyitóképen az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ukrajna lakossága több mint 10 millió fővel csökkent az ország ellen 2022 februárjában indított orosz támadás óta, a kivándorlás és a termékenység csökkenése miatt – jelentette ki az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) regionális igazgatója kedden.

Florence Bauer kiemelte, hogy jelentésüket az ukrán kormány adatai alapján állították össze; hozzátéve, hogy az ország 

már a háború eszkalációja előtt is komoly demográfiai gondokkal nézett szembe, 

mivel a tömeges kivándorlás miatt a legalacsonyabb népesedési rátával rendelkezett Európában. Ezért társadalma öregedésnek indult és összlakossága csökkent, amit jelentősen felgyorsított a 2022-es orosz agresszió, melynek következtében sok ukrán vesztette életét”.

Ukrajnában a legalacsonyabb a termékenységi mutató

A jelentés szerint 

Ukrajnában ma egy nőnek átlagosan 1,00 gyermeke születik, 

amely világszinten is az egyik legalacsonyabb termékenységi mutatónak felel meg és jóval alatta marad a társadalom reprodukciójához minimálisan szükséges, 2,1-es értéknek. Kiemelték ugyanakkor hogy Ukrajna példája nem egyedülálló Kelet-Európában, ahol több ország is ehhez hasonló demográfiai gondokkal küzd.

Az UNFPA a jelentésben azt is megállapította, hogy a háború kezdete óta 6,7 millió ember menekült el Ukrajnából.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2024. október 22. 17:17
A jó vezető tudja, mikor kell harcolni és mikor kell tárgyalni!! De ha az ország felszámolása a cél, akkor így a jó.
remi
2024. október 22. 17:13
"jelentésüket az ukrán kormány adatai alapján állították össze" Vagyis ezek erősen kozmetikázott adatok. A valóság valahol ott lehet, hogy banderisztán jelenlegi lakossága talán már 25 millió sincs. Arról meg semmilyen egzaktnak mondható adatunk nincs, hogy a banderisztánból kivándoroltak/elmenekültek közül mennyien mentek kelet felé, vagy a ruszkikhoz. 3 és 6 millió közti adatok vannak a legalább részben még komolyan vehető forrásokban. Nem mellesleg a hohol fronthelyzet napról-napra egyre rosszabb (az alaposan megerődített szelidovó több mint felét pl. hohol jelentések alapján, a suryiakon még fenn sincs, kábé egy nap alatt bukták el. De minden jel arra utal, hogy a hoholok a donbaszt már feladták, ruszki jelentések szerint a 47-est (vagyis majdnem az összes nyugati harceszközt, köztük a még meglévő abramsokat is pl.) kivonták a donbaszi frontról és átvitték a kurszki szakaszra, zellertámadni.
balbako_
2024. október 22. 17:08
Ez a statisztika nem stimmel. Évek óta 20 millióról beszélnek....
sexykitty-5000122
2024. október 22. 17:06
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­k­­­e­­l­­­d­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­x­i­ ­p­­­u­n­c­­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!