Még egy magyar érsekből nevez ki pápaválasztó bíborost Ferenc pápa, mutatjuk, kiből!

2024. október 07. 10:33

A második magyar főpap lesz az az érsek, akiből a vasárnapi bejelentés szerint decemberben bíborost kreál Ferenc pápa másokkal együtt. Itt a lista!

2024. október 07. 10:33
Német László SCD belgrádi érsek

Fotó: belgrádi érsekség

December 8-án 20 társával együtt bíborossá fogja kreálni Német László belgrádi érseket, verbita atyát Ferenc pápa a Vatikánban – írja a Catholic Herald. A pápa mindezt vasárnap jelentette be. Közzétették a 21 leendő bíboros nevének listáját is.

 A 68 éves belgrádi magyar főpap ezzel pápaválasztó lesz. 

Jelenleg 236 tagja van a bíborosi kollégiumnak, akik közül 122-en 80 év alattiak, azaz ennyien vonulnának el pápát választani, ha most lenne a pápaválasztás. Közülük az év végéig ketten érik egy a 80 évet (Balthazar Porras Cardoz, venezuelai bíboros és Oswald Gracias bombayi érsek).  A jelenlegi bíborosi kar több mint kétharmadát, 163 bíborost már Ferenc pápa nevezte ki. A 21 új bíborossal már 257 bíboros lesz, ami azt jelenti majd, hogy ettől kezdve a bíborosi kar több mint 71 százalékát Ferenc pápa kreálta. 

Belőlük összesen 141 lesz pápaválasztó korú, azaz 80 év alatti, akikből 111-et, 79 százalékukat nevezte ki Ferenc pápa.

Ferenc pápának a decemberi lesz a tizedik bíboroskreáló konzisztóriuma; pápasága minden évében tartott egyet, kivéve 2021-et.

Az új bíborosok teljes listája:

–  Angelo Acerbi érsek, apostoli nuncius;
– Carlos Gustavo Castillo Mattasoglio, Lima érseke (Peru);
– Vicente Bokalic Igic CM (lazarista), Santiago del Estero érseke, Argentína prímása;
– Luis Gerardo Cabrera Herrera OFM (ferences), Guayaquil érseke (Ecuador);
– Fernando Natalio Chomalj Garib, Santiago de Chile érseke (Chile);
– Tarcisio Isao Kikuchi SVD (verbita), Tokió érseke (Japán);
– Pablo Virgilio Siongco David, Kalookan püspöke (Fülöp-szigetek);
– Német László SVD (verbita), Belgrád-Szendrő (Beograd-Smederevo) érseke (Szerbia);
– Jaime Spengler OFM (ferences), Porto Alegre érseke (Brazília);
– ŐIgnace Bessi Dogbo, Abidjan érseke (Elefántcsontpart);
– Jean-Paul Vesco OP (domonkos), Algír érseke (Algéria);
– Paskalis Bruno Syukur OFM (ferences), Bogor püspöke (Indonézia);
– Joseph Mathieu OFM (ferences), Teherán-Iszfahán érseke (Irán);
– Roberto Repole, Torino érseke (Olaszország);
– Baldassare Reina, vasárnap óta a római egyházmegye általános helynöke;
– Francis Leo, Toronto érseke (Kanada);
– Rolandas Makrickas, a Santa Maria Maggiore pápai bazilika koadjutor főpapja;
– Mykola Bychok CSsR (redemptorista), az ukránok melbourne-i Szent Péter és Pál eparchiájának püspöke;
– Timothy Peter Joseph Radcliffe OP (domonkos) atya, teológus;
– Fabio Baggio CS (szkalabriánus misszionárius) atya, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztérium Migránsok és Menekültek Szekciójának titkárhelyettese;
– George Jacob Koovakad, a vatikáni Államtitkárság tisztviselője, a pápai utak felelőse.

Német László 1977-ben belépett az Isteni Ige Társaságába (Societas Verbi Divini), azaz a verbita missziós szerzetesrendbe. Felsőfokú szerzetesi, filozófiai, teológiai tanulmányait a lengyelországi Pienieznóban végezte. 1982-ben tett szerzetesi örökfogadalmat Pienieznoban, majd 1983-ban szentelték pappá szülőfalujában. 1983 és 1985 között Jugoszláviában működött, majd 1987-ig Rómában folytatott tanulmányokat. 1987-től 1990-ig egyetemi lelkész volt a Fülöp-szigeteken, majd 1993-tól a lengyelországi rendi főiskolán tanított. 1994-ben dogmatikai doktorátust szerzett a római Gregoriana Pápai Egyetemen. Ezután 2000-ig dogmatikát tanított Ausztriában, a mödlingi rendi Filozófiai-teológiai Főiskolán. 2000-től 2004-ig az Apostoli Szentszék nemzetközi szervezetek mellett működő bécsi állandó képviseletén teljesített szolgálatot. 2004 és 2007 között a verbita rend magyarországi tartományfőnöke. 2006-ban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárává választották. Emellett 1996-tól tanít Zágrábban, a Jezsuita Filozófiai Karon, valamint 2002-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Fundamentális Tanszékén tart missziólogiai kurzusokat. 2008-ban XVI. Benedek pápa nagybecskereki megyés püspökké nevezte ki. 2016-tól a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke. Második elnöki ciklusát 2021-ben kezdte meg. 2021. szeptemberétől az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának első alelnöke. Ferenc pápa 2022. november 5-én a nagybecskereki püspöki székből áthelyezve őt belgrádi metropolita érsekké nevezte ki, 2022. december 10-én a belgrádi székesegyházban iktatták be a szerb főváros érseki székébe. (Wikipédia)

Ezt is ajánljuk a témában

Érdemes-e találgatni a magyar pápáról?

Erdő Péter bíboros esetleges pápasági esélyeit találgatta egy brit lap és a nyomában a magyar média. Az ilyesmivel ugyanakkor érdemes szkeptikusan bánni. Nézzük, milyen a pápa egészségi állapota, mi lehet a közelgő lemondásáról szóló szóbeszéd hátterében, és kik voltak „papabilék” a média szerint az előző konklávén!


 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. október 07. 12:07
Nándor-Nádorehérvár, Szebdrő püspöke, ha Magyar, nem lehet Nemzetünk ellensége! Maga a miliő kötelez.
galancza-2
2024. október 07. 11:24
Szeretném remélni h0gy N.L. jó ember, jó magyar, jó keresztény,de sajn0s a felsőpap0k 90%-a, a kőzéppap0k 50%-a k0zm0libsi sz.ralak, akik fanatikusan 0V-ék bukását várják. Ez mindegyik felekezetre igaz.
baronet
2024. október 07. 10:49
Ez a főpap csak nevében magyar, egyébként nem kedveli a magyarokat.
Obsitos Technikus
2024. október 07. 10:46
Nem lehetne magyarul tudó firkászokat alkalmazni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!