Kiszivárgott: Von der Leyen kőkemény lépésre szánta el magát – jönnek a megszorítások!

2024. október 07. 18:30

A Draghi-jelentés egy újfajta hatalomátvétel narratívájáról szól.

2024. október 07. 18:30
null

Nyitókép: Olivier Hoslet / AFP

Von der Leyen még tovább növelné hatalmát a tagországok felett – írja Világgazdaság. A lap hozzátette: a gazdasági reformokhoz kötné az Európai Bizottság összesen 1,2 ezer milliárd euró kifizetését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így tervez nyomást gyakorolni a tagállamokra, egyben tovább növelve hatalmát és befolyását.

A terv szerint tovább növekedne Ursula von der Leyen hatalma

A bizottság költségvetési tisztviselői egy, a Politico által látott informális dokumentum szerint, azt tervezik, hogy a tagállamoknak egyre több akadályt kell majd átugraniuk ahhoz, hogy a következő, 2028-tól 2034-ig tartó költségvetési tervben megkapják a pénzüket. Brüsszel sokkal szigorúbb feltételeket szabna a kifizetésekért cserébe, mint a korábbi költségvetésekben, 

tovább növelve a hatalomkoncentrációt Ursula von der Leyen kezében.

A szöveg szerint az uniós országok jelenlegi mintegy 530 különböző programját egyetlen közös nemzeti alapba vonnák össze. A dokumentum többek között olyan javaslatokat fogalmaz meg, mint hogy a tagállamoknak figyelmet kell fordítaniuk a nemek közötti egyenlőtlenségekre, ha szociális lakhatásra vagy biogazdálkodás támogatására szeretnének forrást igényelni. Ha ezt a javaslatot elfogadják, várhatóan felháborodást vált ki az EU-s támogatásokra támaszkodó agrárszektorban.

A gyengélkedő gazdaság és az ukrán háború következményei miatt az EU végrehajtó szerve komoly nyomás alatt áll, hogy a hagyományos, automatikusan támogatott ágazatok, mint a mezőgazdaság helyett, új prioritások felé irányítsa befektetéseit, például a védelmi ipar vagy páneurópai ipari bajnokok létrehozása irányába.

A bizottsági dokumentum arra is figyelmeztet, hogy Ukrajna uniós csatlakozásának előkészítésére szánt összegek, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordított több mint 300 milliárd eurós adósság visszafizetése valószínűleg késedelmet szenved. Ez a késedelem pedig veszélyezteti a hétéves költségvetés fenntarthatóságát, így a kiadási tervek nem lesznek tarthatók.

Megszorításoktól tartanak a tagállamok 

A brüsszeli lapnak nyilatkozó szakértők szerint a tagállamok továbbra is tartanak attól, hogy a Bizottság költségvetési átalakítása csak álca, hogy

a meglévő programokat megnyirbálják, és a pénzt új prioritásokra, például a védelemre és az iparfejlesztésre fordítsák.

Összességében ez a modell drámai változást jelent az EU jelenlegi gyakorlatához képest, amely a helyi régiók vagy a nemzeti kormányok finanszírozására irányul, a javasoltnál sokkal kevesebb feltételhez kötve.

A Draghi-jelentés egy újfajta hatalomátvétel narratívájáról szól

– mondta a lapnak egy uniós tisztviselő.

Von der Leyen minden pénz felett maga rendelkezne

A kritikusok azzal vádolják a Bizottság elnökét, hogy a tagállamok mellett az uniós szervek rovására túlméretezett szerepet vállal az EU pénzosztásában. A központosításra utaló további célzásként a dokumentum egy irányítócsoport felállítását javasolja, amely a költségvetési folyamatot kezelné.

Ennek tagjai Ursula von der Leyen, a költségvetési tárca és az elnök közvetlen irányítása alatt működő főtitkárság lesznek. Az alelnökök és más tárcák csupán „vendégként” vehetnének részt.

Ez a szervezeti felállás elszívja a hatalmat a főigazgatóságoktól – a minisztériumok brüsszeli változatától –, amelyek általában engedékenynek mutatkoztak az ágazati érdekek felé. A mezőgazdasági főigazgatóságot például azzal vádolták, hogy a mezőgazdasági termelőknek nyújtott automatikus kifizetéseket védelmezi, függetlenül attól, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a szektor a környezetvédelem érdekében, míg a regionális főosztály a kritikusok szerint túlságosan a helyi kérdésekre összpontosít, figyelmen kívül hagyja az uniós szintű dimenziót.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hangillat
2024. október 07. 20:19
Többszöri hatásköri túllépés, a riba-nc beosztott, manager, nem CEO. Az EB- császármorzsanő, EP-EU kívülről átvilágítandó-miuitán az E. Bíróságot is megjárta a beadvány. Nem a politburo -stílusú tönkszéli Unióra!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 07. 20:19
Ebből annyi igaz, hogy jönnek a megszorítások. A magyaroknak 🍩rbántól. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
sexykitty-5000105
2024. október 07. 20:18
🍓 ️ ­­É­­r­t­é­­­k­­­e­­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­e­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
SzaboGeza
2024. október 07. 20:16
E.U. DIKTATURA!!!! És miben fog ez különbözni a Szovjetuniótól!!!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!