Kemény követelést vágtak a CDU-hoz: Azonnal forduljanak el Ukrajnától!

2024. október 22. 20:49

Feltételeket szab a német újbaloldal a CDU-nak: nincs tartományi koalíció, ha nem változtatnak Ukrajna-politikájukon.

2024. október 22. 20:49
Sahra Wagenknecht

Nyitókép: Sahra Wagenknecht, a BSW vezetője a berlini Bundestag-ban 2024. október 18-án. Fotó: Thomas Trutschel / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

A Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) vezetője szerint leállítják a koalíciós tárgyalásokat, ha a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) nem változtat Ukrajna felfegyverzését támogató álláspontján. A párt vezetője, Sahra Wagenknecht egy vasárnapi interjúban úgy fogalmazott, hogy el kellene indulnia egy értelmes párbeszédnek Németországban arról, hogyan lehetne véget vetni az ukrajnai háborúnak – írja a The European Conservative.

Az európai lap szerint az új baloldali párt 

ellenzi a nagy hatótávolságú német Taurus rakéták Ukrajnába küldését és az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétáinak németországi telepítését is 

– ezeket a terveket azonban Friedrich Merz, a CDU vezetője támogatja.

A BSW elnöke szerint ha ezeket végrehajtják, az azt jelentené, hogy Németország maga is háborúba keveredik Oroszországgal, ezért ettől az állásponttól el kell távolodnia a német politikának.

Wagenknecht pártja, amely a baloldali Die Linke-ből való kiválás után az év elején alakult meg, mindhárom szeptemberben rendezett regionális választáson, vagyis Türingiában, Szászországban és Brandenburgban is a harmadik helyen végzett, így a nemzeti jobboldali 

AfD kormányra kerülését csak a vele való koalícióban tudják elkerülni a mainstream pártok, a CDU és a szociáldemokraták (SPD).

A baloldali párt, amely bevándorlás- és háborúellenes platformot képvisel, most világossá tette, hogy csak abban az esetben megy bele az együttműködésbe, ha a két másik erő figyelembe veszi a választói akaratot, amely szerintük egyértelműen jelzi, hogy a német szavazók fordulatot szeretnének a berlini kormány Ukrajna-politikájában.

A három párt előzetes megállapodást kötött, amelyben kizárják az együttműködés az AfD párttal, ugyanakkor a tartományi kormányzatok megalakulásánál ezzel a BSW-ultimátummal a CDU és az SPD nehéz helyzetbe kerül.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2024. október 22. 22:31
Ez is valami , fékezett habzású ésszerűség a bal-éüke
Kanmacska
2024. október 22. 22:31
Nem baj, így is jó!
monybbsc
2024. október 22. 22:18
Na még egy "békepárti" Úgy is néz ki..
sexykitty-5000122
2024. október 22. 21:58
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­­k­­e­­­l­d­ ­a­­ ­­­s­z­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­­­n­­c­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!