Ítéletidő tombol Olaszországban, ezreket menekítenek ki otthonaikból (VIDEÓ)

2024. október 21. 15:39

Az áradások emberéleteket is követeltek.

2024. október 21. 15:39

A nyitóképen heves esőzések miatt áll a víz az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományban lévő Budrio és Medicina települések közelében. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Max Cavallari

Kárfelmérés zajlik hétfőn a közép-olaszországi Emilia-Romagna tartományban, ahol egy ember életet veszítette az esőzések okozta áradásokban, és több ezer lakost evakuáltak.

Az óvodák és iskolák hétfőn is zárva tartanak a régió számos városában és településén.

A vasúti hálózaton és a nagyobb országutakon újraindult a forgalom, 

de több lakott vagy mezőgazdasági terület még víz alatt van.

A polgármesterek és a polgári védelem a károk felmérését végzik a szerdától várható újabb esőzések előtt, amelyek a meteorológiai előrejelzések szerint november elejéig is eltarthatnak.

Bologna környékén az utcák folyóvá változtak

A tartományi székhely, Bologna térségében az utóbbi napokban negyvennyolc óra alatt 175 milliméter csapadék esett. Az október hónapokban regisztrált történelmi átlagérték 70 milliméternek felel meg. Tizenöt folyó és patak duzzadt sokszorosára, köztük a bolognai Ravone, amelyet a hatvanas évek elején az akkor épülő lakóházak alatt vezettek el, és most a beszámolók szerint szabályosan felrobbantotta a pincéket.

Több mint 3500 lakosnak kellett elhagynia otthonát a Bologna környéki dombokon, például Pianoróban, 

ahol az utcák folyóvá változtak. Ugyanott egy húszéves fiatalember életét veszítette, amikor autóját az ár magával sodorta. Egy 92 éves férfit, akinek házát elöntötte a víz, és egy négy hónapos csecsemőt a tűzoltóság helikopterrel szállította biztonságba.

Van, ahol ez a negyedik rendkívüli áradás rövid időn belül

Emilia-Romagna területén, valamint az északabbra fekvő 

Lombardia és Veneto tartományban hétfőn továbbra is közepes szintű, narancssárga riasztás van érvényben a rossz idő miatt.

 Kiemelt figyelem kíséri a Pó folyó szintemelkedését.

Emilia-Romagnában 2023 májusa óta ez a negyedik rendkívüli áradás: az olasz országos meteorológiai szolgálat közleménye szerint azért számít „érzékeny” klímatérségnek, mivel a felmelegedett Adriai-tenger és az Appenninek közé van „szorítva”, ahol nagy mennyiségű eső csapódik le.

Hasonló a helyzet a déli Calabriában, ahol Lamezia Terme egyik országútján az esőzés miatt több méteres kráter keletkezett. Egy éppen arra haladó autó alatt omlott be az út, de a járművezető nem sérült meg.

A közösségi médiába több felvétel is felkerült az áradásról. Egyet alább tekinthet meg:

(MTI)

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pugacsov-0
2024. október 21. 16:56
Szívesen befogadom Melonit, ha nincs hová mennie...
herden100
2024. október 21. 16:31
🙁🙁
sexykitty-5000121
2024. október 21. 16:21
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­­­k­­­e­l­­d­­ ­­­a­ ­s­­z­­e­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
auditorium
2024. október 21. 15:57
Senki nem hinné el, aki járt Bolognában, hogy ez a VIZEK városa volt. Azonban befedték az összes csatornahálozatot. Az idén egy féléves esőmennyiséget kapott a város 48 óra alatt és ez elég volt arra, h. sok helyen hömpölygött folyóként a viz, elárasztotta a teremgarázsokat, pincéket, autókat sodort el. SZAKEMBEREK szerint a betonnal letakart kanálisokat ismét ki kell nyitni és megfelelő védőrendszert kialakitani. Most persze megy a politikai baj-jobb dobálózás, hová mentek az állami támogatások ? Úgy hirlik csak ennek 1O%-át költötték el, a többi pénz megrekedt. Pontosan nem tudni, mert ahány párt, annyi vélemény. Nem elég a sok háború, az energia mizéria (nemsokára fogjuk nyögni a rezsiemelést és az élemiszerek kb. 2O%-os emelését), a Bolkenstein tengerparti külföldi pályáztatásának terve, a nagy nyári szárazság Sziciliában, most bosszút áll az ÉG és esőbombák zúdulnak Ol.ország sok vidékére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!