Így néz ki, amikor a román alkotmánybírákat „elüti a villamos”?

2024. október 12. 07:32

Forrong a román társadalom, miután az alkotmánybíróság elkaszálta a szélsőséges, antiszemita és magyargyűlölő Diana Șoșoacă elnökjelölti indulását. De mi állhat a háttérben?

2024. október 12. 07:32
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: Diana Sosoaca Facebook-oldala

***

A hétvégén rendhagyó, precedens nélküli döntést hozott a román alkotmánybíróság: a többi párt által szélsőségesnek tartott SOS Romania elnökét, a botránykeltéseiről elhíresült Diana Șoșoacă EP-képviselőt szombaton kizárta az elnökjelöltek közül az alkotmánybíróság. A hétfő este közzétett indoklás szerint azért, mert Șoșoacă nyilatkozataiban következetesen az ország demokratikus berendezkedésének megváltoztatására, alkotmányos rendjének megsértésére biztatja követőit, így nem indulhat a most november végére és december elejére időzített román elnökválasztáson.

Emlékezetes: keleti szomszédunknál szinte egy időben zajlik a parlamenti és az elnökválasztás – sorban így: november 24-én jön az elnökválasztás első fordulója, december 1-jén a parlamenti választás, majd december 8-án az elnökválasztás második fordulója –, így nem csak a relatíve szimbolikus államfői poszt, de a nagyon is lényeges parlamenti mandátumok és kormányalakítási képesség is kockán forog.

Șoșoacă – aki pártjával, az S.O.S. Romaniával a szintén szélsőjobboldali, klerikofasiszta, George Simion által vezetett AUR-ból vált ki – nemes egyszerűséggel kijelentette, hogy a kizárásáról a zsidók tehetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

De forrong az egész román belpolitika, lévén a döntés tényleg precedens nélküli, erre hivatkozva a gyengébbik kormányzó párt, a nemzeti liberálisok (PNL) be is jelentette, hogy a kormánynak vége, de azért a biztonság kedvéért bent maradnak, mondván, hogy a szocdemek (PSD) ne tudjanak felügyelet nélkül (esetleg túl magányosan) lopni.

Ezt is ajánljuk a témában

S most megy a találgatás: hogy történhetett ez, honnan az alkotmánybírák szavazattöbbsége, és egyébként pedig kinek kedvezhet a fejlemény a tizennégy talpon maradt elnökjelölt közül.

A szocdemek kavarhattak

Hogy ki vitte véghez közvetlenül a tettet, azt sokan tudni vélik: a PSD-s kötődésű alkotmánybírák, esetleg az egy szem RMDSZ-es. Hogy kinek kedvez, nos, az már összetettebb kérdés ennél. Illyés Gergely politológus szerint a helyzet valószínűleg közvetlenül George Simion, közvetetten pedig a PSD-s Marcel Ciolacu malmára hajtja a vizet. Mint lapunknak kifejti, az elnökjelöltek közül Șoșoacă asszony tényleg meredek figura. „Leül tárgyalni a német AfD-vel, és otthagyják, mert vállalhatatlan; oltásellenes; az orosz nagykövetségre jár koccintgatni, és egyértelműen antiszemita, de a lehető legpőrébb módon, az újlegionárius mozgalmat támogatva” – sorolja a szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

Illyés szerint az a közvélekedés, hogy az, hogy nem engedték indulni az EP-be egyébként kijutott, most 5-7 százalékra mért párt nagyasszonyát, az a szavazóit az általuk egyébként árulónak nevezett Simion felé tereli. „A szavazói szerint valószínűleg nincs jobb opció” – vélekedik a szakértő.

A szociáldemokrata jelölt, a jelenlegi miniszterelnök Ciolacu érdeke, hogy Simion így fő ellenféllé lépjen elő – mondja Illyés –, hiszen rajta kívül a többi jelölt bármelyike megszorongathatná a jelenlegi kormányfőt, és könnyen PSD-ellenes népszavazássá alakulna az elnökválasztás. Ciolacu ebből akkor tud jól kijönni, ha ketten maradva állva a második fordulóban Simionnal a szélsőségesek elleni népszavazássá tudja ezt alakítani – teszi hozzá a politológus. Ennek persze kérdéses az esélye, hiszen a főbb jelöltek – a legerősebb Ciolacun kívül –, beleértve

  • Nicolae-Ionel Ciucăt, a PNL elnökét,
  • Elena-Valerica Lasconit, a Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltjét, 
  • Simiont,
  • illetve a volt helyettes NATO-főtitkárt, a papíron független Mircea Geoanat

szinte egyforma erősnek mérik a közvélemény-kutatók.

Vagy „elütötte a villamos” őket

Pászkán Zsolt egy másik magyarázattal szolgál; mindenesetre értetlenül áll az ítélet előtt, hiszen

ha eddig nem zavarta Șoșoacă „alpári kofaasszony módra” kiélt protesthangja,

és magát a pártot nem zárták ki a választásból, illetve eleve az EP-választásnál nem volt probléma se a párttal se Șoșoacăval, akkor most semmi nem indokolta valójában a politikusnő elleni lépést. Közben az indoklás maga kiszivárgott, és mint kiderült, két feljelentésből indult az egész ügy, és mindazon körülmények, amikre a bírák hivatkoztak, fennálltak már ekkor is.

„Minden szempontból büdös a történet” – összegzi Pászkán – „lényegében sajtónyilatkozat alapján fosztották meg a választhatóságától Șoșoacăt, úgy, hogy az AB hagyományosan alaki szempontból vizsgál”.

Vagyis, vélekedik, az is lehetséges, hogy „valaki olyan adott utasítást erre a kiiktatásra, aki nem akarta, hogy a román politikai versenyben bármilyen disszonáns hang megjelenjen”, elsősorban Ukrajna támogatása kapcsán, mert „nyilvánvalóvá tenné a többiek talpnyalását” – fogalmaz a szakértő.

De ez a valaki nem feltétlenül a PSD padsoraiban ült.

Szerinte antagonisztikus ellentét áll fenn Șoșoacă és Simion szavazói bázisa között, így valójában az AUR jelöltje nem nyert a dologgal, így Ciolacu sem.

Sőt, a társadalmi felháborodás miatt inkább veszített, hiszen a politikusasszonyt elkaszáló alkotmánybírák éppenséggel valószínűleg PSD-s kötődésűek voltak. Vagyis a PSD-s alkotmánybírák érdekeikkel ellentétben cselekedtek.

„Nem ez lenne az első vagy utolsó román bírósági döntés, ami külső tényező alapján, megrendelésre született. De ki volt olyan erős?”

– teszi fel a kérdést Pászkán. S van-e olyan erő, amely adott esetben felhívhat egy akármilyen színű alkotmánybírát hogy ez a döntés szülessen? – fűzi hozzá.

Láttunk olyat már, hogy valakit „elütött a villamos” – idézi fel a szakértő Karácsony Gergely budapesti főpolgármester esetét a visszalépésével, aki ugyancsak fogadkozott, hogy valamit nem tesz meg, majd „mégicsak jött az a villamos, ami elütötte” – fogalmaz Pászkán – „s az a villamos a Szabadság térről igen gyakran jár arra”.

Magyarán: szerinte elképzelhető, hogy külső megrendelésre szedhették le Șoșoacăt, hogy ne zavarjon bele a NATO-barát, ukránpárti kórusba.

Ennek a belpolitikai következményei eléggé valószínű módon megjósolhatóak.

Șoșoacă maga érvénytelen szavazásra buzdított, így a hívei vagy követik a kérését – és akkor a politikusnő garantáltan a sajátjának tekint majd minden érvénytelen szavazatot –, vagy nem mennek el szavazni, véli a szakértő. 

Emellett pedig „gyúrnak a bosszúra”, vagyis a december 1-jei parlamenti választásokra, amivel az egekbe – 10 százalék fölé – repíthetik az S.O.S. Romaniát a tiltás és az elnyomás-narratívával. 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000109
2024. október 12. 11:13
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­­k­e­­­l­­­d­ ­a­­­ ­­­s­z­e­x­­i­­­ ­p­­­u­­n­c­­i­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
nyúlgerinc
2024. október 12. 11:12
..".hogy a kizárásáról a zsidók tehetnek." Azt ugye leszögezhetjük, hogy a duci asszonyság nem éppen zsidóbarát a megnyilvánulásai alapján kijelenthető. Hol itt a probléma?
patmore
2024. október 12. 11:01
Mama mea, aceste fețe!
Hajnóczi Kristóf
2024. október 12. 11:01
Megnéznék egy Ilaria Salis - Diana Șoșoacă meccset bárhol, bármikor; tőlem Brüsszingtonban is lehet, de egy ketrecben, utolsó vérig lenne talán a legjobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!