Így fegyverezték fel Izraelt, még ha ez egyeseknek nem is tetszett

2024. október 07. 15:14

Az is kiderült, melyik ország szállította a tavaly kirobbant konfliktus alatt a legtöbb eszközt a zsidó államnak, s az is, hogy ki szállt ki a „buliból”.

2024. október 07. 15:14

Nyitókép: Mostafa Alkharouf / Anadolu via Getty Images

***
 

Két európai ország is kihátrált Izrael mögül, ami a fegyverszállításokat illeti – írja a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adataira hivatkozva az Euractiv.

Emlékezetes: korábban az amerikaiak részéről merült fel a túl hevesnek ítélt izraeli válaszcsapások miatt a szállítások korlátozása, ám az amerikaiak stabil partnerei maradtak a zsidó államnak.

Ezt is ajánljuk a témában

A Euronews pedig emlékeztet: 2019 és 2023 között az amerikaiak mellett a németek és az olaszok szállítottak nagyobb fegyvereket a zsidó államnak, ugyanakkor sok más ország szállított katonai alkatrészeket, lőszert vagy biztosított kapcsolódó szolgáltatásokat.

A világ 10 legnagyobb fegyverexportőre között a SIPRI szerint Olaszország és Spanyolország felhagyott a fegyverszerződések aláírásával Izraellel,

míg Franciaország folytatta a védelmi felszerelésekhez szükséges alkatrészek szállítását. Eddig. Ugyanis azt is felidézik: a válaszcsapások hatásaira sokaknak menekülniük kellett az érintett területekről, Emmanuel Macron francia elnök pedig múlt szombaton kijelentette, hogy az Izraelbe irányuló fegyverexportot le kell állítani, hogy lehetővé váljon a konfliktus diplomáciai lezárása.

A szervezet egyébként azt vizsgálta, hogyan változott az Izraelbe irányuló fegyverexport 2023. október 7-e után, amikor az izraeli hatóságok elhatározták, hogy megsemmisítik a gázai székhelyű Hamászt.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap emlékeztet: éppen egy kiterjedt háború réme fenyeget, hiszen Izrael Dél-Libanont bombázta, és végzett a Hezbollah vezetőjével, Irán pedig rakéták százait lőtte ki Izraelre.

Az elmúlt tíz évben Izrael nagymértékben növelte védelmi felszereléseinek importját – írja a SIRPRI; az ország a világ fegyverimportjának több mint 2 százalékáért felel, ranglista szerint a 15. legnagyobb fegyverbeszerző volt már a Hamász támadása előtti években is. Ez önmagában komoly felpörgetése az importnak, hiszen a SIPRI becslése szerint tíz évvel korábban a zsidó állam e téren még csak a 47. helyen állt. Emellett ott van még az ország saját védelmi ipara is.

S hogy ki szállít fegyvereket Izraelnek? Elsősorban az Egyesült Államok – a SIPRI szerint Washington az izraeli fegyverimport 69%-át adja, beleértve „különféle fő fegyvereket, beleértve a repülőgépeket, páncélozott járműveket, rakétákat és hajókat”, sorolják.

A második Németország: 2019 és 2023 között Berlinből érkezett Izrael „fő fegyver”-importjának 30 százaléka. Beleértve a legtöbb fregattot és torpedót a haditengerészet számára, és a teljes behozatal 8,5%-a páncélozott járművek motorjait jelentette. „A gázai háborúban használt páncélozott járművek motorjait” – írja a SIPRI.

Hivatalosan Németország – a világ ötödik legnagyobb fegyverexportőre – leállította az export engedélyezését, ugyanakkor az Izraelbe irányuló export hivatalos német tilalmát azonban nem jelentették be. Tavaly szeptemberben még Olaf Scholz is közölte, nem akarják leállítani a fegyverszállítást.

S ott van még Olaszország, pontosabban volt. A helikopterek, haditengerészeti fegyverek és az amerikai F-35 vadászgépek alkatrészeit szállító Róma ugyanis tavaly október 7-e után abbahagyta a szerződések aláírását. Madrid – amely Palesztinát az év elején független államként ismerte el – szintén felmondta a fegyverüzleteket.

A francia hozzájárulás mértéke ugyanakkor ismeretlen, de valószínűleg a Gázát figyelő drónok alkatrészei érkezhetnek onnan.

A SIPRI szerint a 10 legnagyobb fegyverexportőr között Oroszország és Kína szerepe ismeretlen még.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
The Loner
2024. október 07. 16:10 Szerkesztve
"Emmanuel Macron francia elnök pedig múlt szombaton kijelentette, hogy az I̶z̶r̶a̶e̶l̶b̶e̶ Ukrajnába irányuló fegyverexportot le kell állítani, hogy lehetővé váljon a konfliktus diplomáciai lezárása."
survivor
2024. október 07. 15:30 Szerkesztve
Nyilván Izrael harcol a végsőkig. Ahogy a magyar királyságnak is KELLETT volna 1918-19 ben. Még Kun Bélának is.... BŰN ? Erich von Falkenhaynnek meg kellett volna állni Bukarest előtt ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!