Holland lap: Magyarországnak sikerül térdre kényszerítenie az európai vezetőket

2024. október 15. 15:53

A magyar rendszer pozitív és negatív oldalát is bemutatta a holland cikk.

2024. október 15. 15:53
ORBÁN Viktor

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az NRC hasábjain Mark Middel arról ír, hogy Orbán Viktor ajándéka a világnak az „illiberális állam” receptje. Mint írja: a magyar miniszterelnök 2014-ben Tusnádfürdőn új európai államformát hirdetett: az illiberális államot. „Támogatói hagyományos-keresztény értékeken alapuló szuverén államnak nevezik, válaszként az Orbán szerint csődöt mondott európai liberális demokráciákra. Az ellenzők autokratikus politikai rendszerről beszélnek” – írja Mark Middel. 

A szerző arról ír, hogy Orbán úgy gondolta, itt az ideje, hogy megossza a világról alkotott vízióját, és harcba indult a liberálisok ellen. Szerinte ezt sikerrel tette. 

„Az elmúlt évtizedben Orbán illiberalizmusa inspirálta a környező országokat, heves összecsapásokhoz vezetett Brüsszellel, és Európa-szerte ideológiai bázist adott a feltörekvő radikális jobboldali pártoknak” 

– írja Middel. 

A szerző szerint hatása Európán kívül is érezhető: Donald Trump amerikai elnökjelölt rendszeresen hivatkozik Orbánra, mint szilárd európai szövetségesére. Július óta Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és Orbán Viktor már első fellépésével, az Ukrajna, Oroszország és Kína vezetőihez intézett önjelölt „békeküldetésével” nagy feltűnést keltett – írja Middel. 

Az újságíró a magyar demokráciával kapcsolatban beszélt Rodrigo Ballesterrel, az Európai Tanulmányok Műhely vezetőjével, aki elmondta: Roger Scruton gondolkodása az alapja Orbán illiberalizmusának.

 „Ez a kifejezés a konzervatív szuverén államot tükrözi”

 – magyarázta Ballester. „A nemzetállamoknak kellene a végső szót kimondaniuk a törvények és a döntések tekintetében, nem pedig az EU-nak” – mondja Ballester. Ez pedig főként olyan kérdésekre vonatkozik, mint a migráció és az LBGT jogok. Orbánhoz hasonlóan ő is úgy tekint az Európai Unióra, mint a saját szokásokkal és gondolatokkal rendelkező jó szomszédok szövetségére, nem pedig egyenrangú felek szövetségére.

A szerző megszólaltja az ellenvéleményt is. Szelényi Zsuzsanna 1994-ben kilépett a Fideszből. „Orbán zsarnoki jelleme hozzájárult a távozásomhoz. Akkor is ugyanaz az ember volt, mint most: egy nagyon ambiciózus vezető, aki erőlteti a nézeteit. Stratégiai, de csak egy célja van: hódítani. Bizalmatlan másokkal szemben” – mondta Szelényi, aki a bécsi CEU-n tanít.

Orbán „illiberális demokráciája” Szelényi szerint olyan demokrácia, amelyben a többség van felül, ahol a nemzetállam áll a középpontban, nem pedig az egyén. Keresztény identitáson alapul, hagyományos a férfiak és nők közötti szerepmegosztás, és populista politikát folytat, amely más ellen irányul; a kívülről jövő ellenség ellen. 

A szerző arról ír, hogy 

az EU-nak nincs hatalma Orbán felett. 

Mint írja: bár az elmúlt években több bírságot is kiszabtak, és több milliárd eurónyi uniós pénzt visszatartottak, Orbánnak folyamatosan sikerül térdre kényszerítenie az európai vezetőket. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iphone-13
2024. október 15. 17:46
MINDIG GYŐZ AZ IGAZSÁG!
sexykitty-5000113
2024. október 15. 17:40
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­é­­­k­e­­­l­­d­­ ­a­­ ­s­­z­­­e­x­­i­­ ­­p­­u­­­n­­­c­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. október 15. 17:36
Így működik a mandinernél az “újságírás”: 1. AI robotokkal elolvastatnak minden cikket, amiben Orbán neve szerepel a héten. 2. Pár tucat cikk közül kiválasztják azt az egyet, ami kis átkozmetikázással propaganda céllal szemlézhető. 3. Kozmetikázás közben kicsit megszalad a ceruzájuk és a képzeletük, és átírják egy teljes dicshimnusszá. 4. Majd közlik, tudván, hogy a kutya sem beszél hollandul, és amúgy sem fog utána járni. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
csapláros
2024. október 15. 17:34
SpaniferRoland 2024. október 15. 17:19 ..."1. Illiberális Demokrácia: + 2. Politikai Nyomás + 3. Gazdasági Problémák"... 1. Orbán NEM a nyugati liberális demokráciát, hanem a nyugati LIBERÁLNÁCI DIKTATÚRÁT utasítja el, amely ÚJRA GYARMATOT akar Magyarországból csinálni, ahogyan azt a rendszerváltás és 2010 között tette az IMF az USA és a radikalizálódó ballibbantak gyámkodásával. 2. A hazai nemzetáruló ballibbantak a külföldi LIBERÁLNÁCI szövetségeseikkel törekednek 2010 óta az Orbán kormány megbuktatására. Ehhez újabbnál újabb a liberálnáci hazai híveket tömörítő patkányfogókat állítanak a csatasorba: Gyurcsány, Fegyőr, Makizaj, Dobrev és most a Poloskapeti. 3. A gazdasági válság ma Európát sújtja, aki az orosz birodalommal való gazdasági szövetséget kenterbe verve, a szankciókkal lőtte magát lábon, és aki német anyavállalatokat éppen a magyar és más k-európai leányaik tartanak lélegeztetőgépen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!