Hetedszer választott Bulgária négy év alatt

2024. október 28. 09:15

A választások iránt érdeklődő bolgárok négy év alatt hetedik alkalommal voksolhattak vasárnap.

2024. október 28. 09:15
Election campaign of GERB party in Bulgaria

Nyitóképen: Bojko Boriszov (fotó: Borislav Troshev / ANADOLU / Anadolu via AFP)

 

Bulgáriában gyakorlatilag fél évtizede nincsen működő, stabil kormányzat: négy év alatt most, vasárnap tartják immár a hetedik választást a balkáni országban.

Miközben Európa nagy részét 2020 óta a Covid-járvány és az ukrajnai háború következményei sújtották, az ezeket ugyanúgy elszenvedő Bulgáriában egy tartós politikai válság is rárakódott a megpróbáltatásokra.

Az ország hagyományos politikai erői a mérsékelt jobboldali, Európai Néppárthoz tartozó, a veterán Borisz Boriszov által vezetett GERB párt, a posztkommunista, tradicionálisan oroszbarátabb szocialisták, továbbá a jelentős török kisebbség pártja és a rendre feltörő bolgár nacionalista erők voltak.

Ezek a szervezetek a mai bolgár pártrendszerben is jelen vannak, de további nyugatos-progresszív, továbbá szélsőjobbos, valamint elitellenes, populista mozgalmak töredezték tovább az összképet.

Mindezek nyomán 2020 óta 

egymással vitatkozó, koalíciókötésre alkalmatlan pártok sehová nem vezető alkudozássorozatává vált a bolgár politika.

2020-ban még egy új korszak nyitányának hihették sokan azt, hogy a korrupcióellenes tüntetések nyomán újonnan szerveződő, nyugatos erők győzték le Boriszov kormányát; de egyik próbálkozás sem lett hosszú életű. Újabb és újabb választások következtek, majd rövid életű kormányzási próbálkozások után mindenki bedobta a törülközőt.

Vasárnap tehát a hetedik parlamenti választásra került sor Bulgáriában 2020 óta. Megvannak az eredmények:

a jobboldali GERB pártot a választók 26 százaléka támogatta. 

Mögöttük a reformista Folytatjuk a változást párt 15, a nacionalista, oroszpárti Újjászületés mozgalom pedig 13 százalékot szerzett. A török kisebbséget is képviselő pártok összesen mintegy 16 százalékot értek el, a szocialisták 7 százalékot szereztek, és 6 százalékkal bejutott Slavi Trifonov rockénekes populista, elitellenes Van ilyen nép nevű mozgalma.

Ezúttal sem történt tehát nagy újrarendeződés a bolgár politikában: 

ugyanazon, egymással nem kijövő politikai erők fogják egymás között újraosztani a lapokat

– aminek megint csak nehezen lesz a kimenetele egy stabil, erős kormánykoalíció. A választáson győztes GERB párttal továbbra sem fognak össze a többiek, akik viszont egymással sem képesek a koalíciókötésre.

Bulgária addig továbbra is az EU legszegényebb országa marad, jelentős mértékű kivándorlással, tartós és stabil kormányzás nélkül reformképtelenül. Az ország már kétszer elhalasztotta az euróövezethez való áhított csatlakozást, de külpolitikai irányvonalában is csapong a nyugatos és oroszbarát erők befolyása között.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. október 28. 12:03
Az lehet a baj, hogy a bolgároknál az igen és a nem nonverbális kifejezése fordítva van, mint nyugaton. A nyugati megfigyelők azt hiszik, hogy érvénytelenek a voksok ezért mindig újra kiíratják a választást.
contractor-2
2024. október 28. 11:44
Csak az a kérdés, hogy az idén megtartják a következő (8.) választást is, vagy várnak januárig. Ennyit a teljesen arányos választási rendszerről. Hollandok, belgák ugyanaz, csak ők türelmesebbek és 300-400 nap után adják fel a kormányalakítást.
robertdenyiro
2024. október 28. 11:15
A lamantin vajon kire szavazott?
Obsitos Technikus
2024. október 28. 11:13
Stabil demokrácia na.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!