Fokozza a nyomást Izrael: Bejrútban lassan egy biztonságos centiméter sem marad

2024. október 08. 19:17

Az ENSZ attól tart, hogy az izraeli mozgósítás egy, a gázaihoz hasonló hadművelet megindítás indikátora lehet, ami rettenetes pusztítást jelenthet.

2024. október 08. 19:17

Nyitókép: Izraeli légitámadás Bejrút déli részén 2024. október 8-án  /  fotó: Murat Sengul / Anadolu via AFP

 

Az izraeli légitámadások miatt nem maradt biztonságos hely Bejrútban – közölte a libanoni főváros polgármestere, aki szerint ha jön létre egy azonnali tűzszünet, akkor az ország „megtöretik”. A főváros 139 állami iskoláját menhellyé alakították át, de azonnal tele lettek, 

51 ezer menekült talált menedéket ott, de ott sincsenek teljesen biztonságban, 

az izraeli légierő már nemcsak a Hezbollah-főhadiszállások negyedeit, hanem a városközpontban lévő új célpontokat is lövik – írja a BBC.

Ezt is ajánljuk a témában

Abdallah Darvis felhívta a figyelmet, hogy a 2006-os izraeli-libanoni háború után több regionális állam, így Katar vagy Szaúd-Arábia is jelentkezett a megrongált településrészek újjáépítésére, most egy sem, ami baljós jövőt fest. Negatív jelenség, hogy az izraeli támadásokban nagy arányban rongálódnak meg kórházak, egészségügyi intézmények, az egyre növekvő számú sebesültet így az orvosok képtelenek ellátni.

Izraeli közlése szerint a múlt heti légitámadásokban minden bizonnyal megölték Naszrallah sejknek, a Hezbollah meggyilkolt vezetőjének utódját is. A síita szervezet egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Az izraeli szárazföldi alakulatok megkezdték a dél-libanoni határsáv délnyugati szegletének megtisztítását a Hezbollah-állásoktól – a múlt héten a terület keleti részén zajlottak a hadműveletek. Az izraeli média szerint 

akár 15 ezer főre is rúghat a szárazföldi műveletekben részt vevő izraeli katonák száma.

Eközben jelzések szerint rövidesen aktiválják az izraeli haditengerészet egységeit is, amelyek a Földközi-tenger felől vehetik célba a tengerparti szakaszokon megbúvó Hezbollah-állásokat. Az ENSZ terepen tartózkodó szakértői attól tartanak, hogy ez a mozgósítás egy, a gázaihoz hasonló hadművelet megindítását jelezheti, ami rettenetes pusztítást jelenthet.

A Hezbollah eközben több mint száz rakétát lőtt ki az észak-izraeli Haifára, 12 személy megsérült – 18 év háborús szünet után hétfőn újra becsapódó lövedékek zavarták meg az amúgy békés nagyváros nyugalmát. A keddi izraeli légicsapások hivatalos indoklás szerint ezek rakétakilövőhelyek ellen irányultak Libanonban.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 08. 20:38
Libanonnak sem sok értelme van, mint önálló országnak. Képtelen megvédeni magát. Szíriához kellene csatolni az egészet. Szíriában sem rózsás a helyzet, de mégis képtelen legyűrni a Vadnyugat.
counter-revolution
2024. október 08. 20:08
"Miközben a Fidesz az izraeli konfliktusban gyakran háborús retorikával támogatta Izraelt, Kövér László most egy egészen más hangot ütött meg. Az Interparlamentáris Unió (IPU) ünnepi ülésén a házelnök a párbeszéd és a béke fontosságát hangsúlyozta, felhívva a figyelmet arra, hogy a politikának az életet, nem pedig a háborút kell szolgálnia. Reméljük, hogy ezek a békés hangok a jövőben egyre erősebben fognak hallatszani a nemzetközi politikában is. Az pedig látható, hogy Kövér egy kimondottan normalitáspárti vonalat képvisel a Fideszben, nem olyan cionista kiszolgálót, mint Szántó Miklósék." szentkoronaradio.com/blog/2024/10/08/kover-laszlo-a-beket-szorgalmazza-az-ipu-ulesen/
sexykitty-5000106
2024. október 08. 19:50
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­e­­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­i­­ ­­p­­u­n­­­c­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Dixtroy
2024. október 08. 19:48
Izraelt minden irányból támadják, tehát ő az agresszor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!