Figyelmeztet a EU: Izrael következő lépése katasztrófához vezethet

2024. október 13. 15:58

Josep Borrell szerint az új izraeli törvény katasztrofális következményekkel járna.

2024. október 13. 15:58
European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell speaks during a joint press conference with Guatemalan President-elect in Guatemala City on January 13, 2024. Bernardo Arevalo is due to be sworn in on January 14 as Guatemala's president after warding off months of judicial machinations to block him from office after his vow to clamp down on deep-rooted corruption.

Nyitókép: Johan ORDONEZ / AFP

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségéról (UNWRA) szóló, az izraeli parlament által jelenleg tárgyalt törvénytervezet miatt, amely leállíthatja az UNRWA műveleteit a megszállt palesztin területeken és Gázában – közölte az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő vasárnap.

Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió támogatja az ENSZ főtitkárának a törvénytervezettel kapcsolatos felhívását, és osztozik azon aggodalmában, hogy elfogadása esetén a szabályozás katasztrofális következményekkel járna.

 Megakadályozná az ENSZ-ügynökséget abban, hogy szolgáltatásokat és védelmet nyújtson a megszállt Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és Gázában tartózkodó palesztin menekülteknek – emelte ki.

Ezt is ajánljuk a témában

A törvényjavaslat végleges elfogadása hatályon kívül helyezné az Izrael és az UNRWA között 1967-ben létrejött megállapodást, leállítaná az ENSZ-ügynökség összes műveletét Izraelben és Kelet-Jeruzsálemben, megsemmisítené humanitárius munkások életmentő műveleteit Gázában, súlyosan akadályozná az egészségügyi, oktatási és szociális szolgáltatások nyújtását Ciszjordániában, és visszavonná e tevékenység folytatásához szükséges diplomáciai kiváltságokat és mentességeket – hívta fel a figyelmet.

A közlemény szerint az EU annak garantálására biztatja az izraeli hatóságokat, hogy az UNRWA az ENSZ Közgyűlése által elfogadott megbízatásával összhangban folytathassa kulcsfontosságú munkáját. Az UNRWA a regionális stabilitás egyik pillére – jelentette ki. Alapvető szerepet játszik továbbá a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása felé vezető hiteles út feltételeinek biztosításában – hangoztatta.

„Az EU határozottan támogatja az ENSZ-t és a multilaterális és szabályokon alapuló globális kormányzási rendszert, amelynek az UNRWA mint ENSZ-ügynökség is része” 

– fogalmazott Borrell, majd hozzátette: az EU elkötelezett amellett, hogy továbbra is támogassa az ügynökséget.

Azzal összefüggésben pedig, hogy az UNRWA egyes tajai a Hamász iszlamista terrorszervezet kötelékébe tartoztak volna, vagy támogatták volna a terrorszervezetet, az uniós főképviselő hangsúlyozta: az EU szorosan nyomon követi a független felülvizsgálati csoport jelentésében foglalt ajánlások végrehajtását, valamint támogatja az ENSZ fellépését az ügynökség semlegességének, az érintett munkatársak elszámoltathatóságának, valamint az ügynökség műveletei feletti ellenőrzés és felügyelet megerősítése érdekében.

A The Jerusalem Post című izraeli újság hétfőn közölte, hogy az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottsága két törvényjavaslatot hagyott jóvá, amelyek leállítják az UNRWA tevékenységét Izraelben.

Az első törvényjavaslat kimondja, hogy az UNRWA többé nem „működtethet semmilyen intézményt, nem nyújthat szolgáltatást vagy folytathat tevékenységet, akár közvetlenül, akár közvetve” Izraelben. A második kimondja, hogy az Izrael és az UNRWA között, az 1967-es hatnapos háború után aláírt szerződés hatálya a törvényjavaslat végleges jóváhagyását követően megszűnik. A szabályozás ezenkívül visszavonja az UNRWA személyzetének korábban biztosított mentességét és különleges jogokat.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár kedden kijelentette: a törvénytervezet elfogadása katasztrófához vezetne. Egy ilyen intézkedés elfojtaná az emberi szenvedés és feszültség enyhítésére irányuló erőfeszítéseket Gázában, sőt az egész megszállt palesztin területen – mondta Guterres.

Az izraeli parlament júliusban előzetesen jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely az UNRWA-t terrorista szervezetnek nyilvánítaná. Az izraeli vezetők ugyanis azzal vádolják az UNRWA munkatársait, hogy együttműködnek a Hamász gázai fegyvereseivel.

(MTI)

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000110
2024. október 13. 18:24
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­k­e­l­­­d­­­ ­a­ ­­­s­z­e­­x­­i­­ ­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. október 13. 18:23
Az EU-nak már az eddigi lépései is katasztrófához vezetnek.
backstablive
2024. október 13. 18:19
Mukik ezt akartàk!? Vagy nem ezert volt október 7.? Tiz tizenkèt gyerekböl elèg lessz ha csinàlnak a szönyegnek 1-2 t.
Stingary76
2024. október 13. 18:04 Szerkesztve
Mondjuk ebben az a vicc, hogy ezt a pasast ki hatalmazta fel arra, kitől kapott engedélyt EU bizottság alelnökeként, hogy az EU nevében nyilatkozzon, nyilatkozza mondjuk ezt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!