Feldarabolja a Google-t az amerikai kormány?

2024. október 10. 12:54

Nekimentek a tech óriáscégek monopóliumainak.

2024. október 10. 12:54

Nyiókép: Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Mérföldkőnek számító javaslatot nyújtott be az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ), amely lehetőséget kínálna a Google monopóliumának felszámolására az online keresési és hirdetési piacon – írta a Politico.

A portál szerint a minisztérium mostani előterjesztése beleillik Washington utóbbi években felerősödő trösztellenes törekvéseinek sorába, amelyekkel visszavágnák a nagy technológiai óriások „szárnyait”.

Ami figyelemre méltó, az a javaslat terjedelme”

– mondta Cristina Caffarra, a Competition Research Policy Network társalapítója.

A minisztérium által javasolt lehetséges intézkedések széles körűek: A telefon- és számítógépgyártókkal kötött új megállapodások korlátozásától kezdve a mesterséges intelligencia használatának korlátozásán át egészen a teljes körű átszervezésig gyakorlatilag mindent fontolóra vesznek. A végleges javaslat a jövő hónap végén várható.

A Google feldarabolására irányuló javaslat a trösztellenes szakértők szerint már most jelzi, hogy mi várhat a többi olyan óriásvállaltra, mint Amazon, az Apple és a Meta.

A szakértők szerint a trösztellenes hatóságok egyre inkább hajlandóak lecsapni világ legerősebb vállalataira. 

Florian Ederer, a Bostoni Egyetem versenypolitikára szakosodott közgazdásza szerint a Google termékeinek, például a Chrome vagy az Android leválasztására vonatkozó előzetes javaslat „történelmi pillanatot jelentene a digitális trösztellenes jogérvényesítésben”. Szerinte egy ilyen szétválásnak 

mélyreható gazdasági hatásai lehetnek, nemcsak a Google, hanem a tágabb technológiai ökoszisztéma számára is”.

A Google azonban közleményben támadta a minisztérium „radikális és elsöprő javaslatait”, és azok „nem szándékolt következményeire” figyelmeztetett – többek között „az adatvédelem gyengülésére, a Google-termékek összeomlására és az amerikai innovációs képesség romlására”. Továbbá hosszadalmas bírósági eljárást „ígért” a minisztériumnak. 

A technológiai lobbi szintén elítélte a tervezetet. Chris Mohr, a Szoftver és Információs Ipari Szövetség elnöke szerdai nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a minisztérium „büntetni akarja a Google-t a folyamatos innovációért”, és hogy javaslata „az internetet kevésbé biztonságossá teszi az amerikaiak számára (...) akadályozza a mesterséges intelligencia fejlesztését, valamint aláássa az Egyesült Államok szélesebb körű nemzeti érdekeit”.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozhat változást egy új elnök? 

A szakértők véleménye megoszlik abban, hogy a Biden-kormányzat leváltása mennyiben befolyásolná a trösztellenes harcot. Az egyik vélemény szerint, ha Trump győz, akkor jelentős nyomás nehezedne az ortodox konzervatívok részéről, hogy puhább politikát folytasson a témában. 

Harrisre pedig a tech milliárdosok – akik közül sokan pénzzel is támogatták a kampányát – helyeznének nyomást, hogy állítsa le a trösztellenes eljárásokat. 

Más szakértők azonban nem számítanak jelentős változásra, ha Biden távozik hivatalából.

Bill Kovacic, a Szövetségi Kereskedelmi Kamara  (FTC) korábbi elnöke és a George Washington Egyetem jogi karának trösztellenes professzora elmondta, arra számít, hogy Trump „nem fog belepiszkálni” az ügybe, amelyet eredetileg 2020-ban, az ő elnöksége legvégén indítottak el.

„Trump kezdeményezte a Google keresési ügyet! Ez az ő ügye” – mondta Kovacic. 

Nem szereti ezeket a cégeket. Nem szimpatizál velük.

Úgyhogy gondolom, azt mondaná a főügyészhelyettesének: »Csak így tovább, teljes gőzzel előre!«” – fogalmazott.

Kovacic szerint az sem valószínű, hogy megávlasztása esetén Harris meghátráljon Big Tech piaci erejével szemben. Megjegyezte, hogy Washingtonban és azon túl is nagy rajongótábora van a trösztellenes jogérvényesítésnek. 

„Jelentős árat fizetne, ha bármilyen módon meghátrálna ezekben a nagy horderejű ügyekben”

– mondta Kovacic.

A sok akadály és nyitott kérdés ellenére az Szövetségi Kereskedelmi Kamara korábbi elnöke szerint a minisztérium javaslata még csak a kezdet. „Ez bizalmat ad a többi ügy felperesei számára, hogy egy félelmetes, domináns céggel szemben győzni tudnak ezen a területen” – magyarázta Kovacic.

***

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2024. október 10. 14:45
Baszki a Microsoft-ot ennél 100-szor kisebb dolgok miatt szedték szét.
cutcopy
2024. október 10. 14:28
Gyuribá monopóliumát véletlenül sem akarják felszámolni..
Treeoflife
2024. október 10. 13:59
Az USA-ban a múlt században - amikor az olajüzlet befutott - az olaj monopóliumát darabolták föl. A technológiai mamut - ahogy a létrehozásáról, úgy a létezése mibenlétéről is az "állam" gondoskodik. Mindkettő azon gazdasági egységek része, amely az USA-t hegemón szerephez juttatta. E szerep fenntartásához pedig a fegyverüzlet "dukál". Háború mindenek felett - az ördög bibliája.....
Akitlosz
2024. október 10. 13:58
Google nélkül Amerika nehezebben tudná uralni a világot. Ezért nem érdeke, hogy elveszítse ezt a lehetőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!