Erre varrjon gombot: szefárd zsidó volt Kolumbusz egy új elmélet szerint

2024. október 13. 15:16

Spanyol tudósok Kolumbusz származását kutatták.

2024. október 13. 15:16
null

Nyitókép: Wikipedia

Amerika európai felfedezőjének, Kolumbusz Kristófnak a származását kutatták spanyol tudósok, akik most előálltak kutatási eredményeikkel – írja a Reuters.

A kutatók szerint Kolumbusz szefárd zsidó volt.

Eddig a legelterjedtebb elmélet szerint azt tartották róla, hogy genovai olasz volt, de tartották már baszknak, portugálnak, angolnak és spanyol zsidónak is.

Most egy 22 éven át tartó kutatás eredményeként, a Sevillában eltemetett Kolumbusz-maradványok, valamint fia, Hernando Colón genetikai vizsgálata alapján szefárd zsidó származásra találtak rá – közölték a tudósok. A genetikai adatok alapján apja és fia esetében is erre a következtetésre jutottak.

Spanyol földön mintegy 300 ezer zsidó élt, mielőtt a katolikus királyok a reconquista teljes lezárása után elrendelték, 

hogy a muszlimok és zsidók vagy térjenek át a katolikus hitre, vagy távozzanak az országból.

A Spanyolországot (héber nyelven Sefarad) ekkoriban elhagyó zsidókból lettek aztán a világ körül megtelepedő szefárd zsidók.

Kolumbusz 1506-ban a spanyolországi Valladolidban halt meg. Végakaratának megfelelően később a mai Dominikai Köztársaságba, a karibi szigetvilágba vitték hamvait, onnan 1795-ben Kubába, majd 1898-ban végül Sevillába kerültek hamvai.

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. október 13. 17:40
Kortez? Pizzaro?
sexykitty-5000110
2024. október 13. 17:35
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­ ­­s­z­­e­­x­­­i­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
cicologus
2024. október 13. 17:34
Batu kán pesti zsidó volt,erre a meg nem talált sírja utal,derítették ki afgánizraeli tudósok.
bakafant-28
2024. október 13. 17:34
Ezt már abból is lehetett tudni,hogy az elsőként földet megpillantónak díjat igért..Aztán,amikor valóban földet pillantott meg egy matróz,azt állította hogy ő már előbb látta...Kell még valamit?Ezt a hajónapló magyar kiadásában írja..Egyébként,egy magyar ( nevű) pattantyús is volt vele...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!