Elemző a Mandinernek: Ezt a vitát Orbán nyerte!

2024. október 09. 12:45

Magyar Péter és Dobrev Klára hiába akciózott Strasbourgban, a kormányfőt nem tudták megszorongatni, ő komplex tervet tett le az EU megreformálására – vélekedett kérdésünkre Deák Dániel.

2024. október 09. 12:45

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

***

Komoly összecsapás vette kezdetét Strasbourgban, ahol a magyar kormányfő szinte minden politikai ellenlábasa felsorakozott. Az EP egyébként a soros magyar EU-s elnökség programjáról és hallgatta meg Orbán Viktor miniszterelnököt – gyakorlatilag sok szempontból szócsatává fajult a dolog, nem véletlenül adta a „csihi-puhis” címet a kormányfő saját YouTube-oldalán az élő közvetítésnek.

Ugyanakkor az összecsapásból úgy tűnik, ő került ki győztesen.

Ezt is ajánljuk a témában

„Orbán Viktor egy átfogó és nagyon komplex előadást tartott Európa helyzetéről, és arról, hogy a soros elnökség során milyen változásokat szeretne elérni az Európai Unióban” – fogalmaz kérdésünkre Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus kifejti: Európa mind versenyképességi, mind más egyéb szempontból komoly lemaradásban van Amerikával és Kínával szemben.

Ezt, teszi hozzá, nem Orbán Viktor mondja, hanem a Draghi-jelentés, amely az Európai Unió felkérésére, az Európai Bizottság felkérésére készült el. (emlékezetes: a problémafelvetésben közel is volt egymáshoz a két álláspont).

Ezt is ajánljuk a témában

„Tehát gyakorlatilag az Európai Uniónak a hivatalos jelentése is Orbán Viktor állításait támasztja alá, és egyébként a miniszterelnök is elmondta, hogy ezekkel egyetért, és új megoldásokat javasolt a mostani előadásában” – vélekedik Deák, aki szerint Orbán Viktor az európai parlamenti beszédében Magyarországért és Európáért szólal fel, „míg a balliberális képviselők aktuálpolitikai, pártpolitikai csatározásra használták fel ezt a terepet”.

Mint mondja, láttuk Dobrev Klárának a felszólalását, láttuk Magyar Péternek a felszólalását, amelyek lényegében belpolitikai vitákat vitték ki külföldre, 
és Magyarország ellen hergeltek, Magyarország ellen beszéltek külföldön is az Európai Parlamentben, húzza alá Deák. 

Ami ugyanaz a hagyomány, ugyanaz a politikai gondolkodásmód, ami eddig is jellemezte a balliberális oldalt, és ami eddig is egyébként kétharmados Fidesz-győzelmet hozott,

hiszen értelemszerűen nem szimpatikus a magyar választóknak ez – főleg akkor, amikor nemzeti egységet kellene mutatni

– teszi hozzá a politológus.

Ami a balliberális kritikákat illeti, azokra a miniszterelnök reagált: „alaposan helyre tette mind Ursula von der Leyent, mind Manfred Weber, és egyébként a hazai balliberális politikusoknak is egyértelmű üzenetet küldött”.

Így a szakértő szerint ebből az európai parlamenti vitából Orbán Viktor pozitívan, míg Magyar Péter és Dobrev Klára meglehetősen negatívan jöttek ki.

Kitért még Magyar Péternek a plenáris ülést megelőző rövidke sajtótájékoztatójára, kiemelve: beszédes, hogy az EP-képviselő kedden lemondta a sajtótájékoztatóját, ahogy az is, hogy vele szemben a miniszterelnök órákon keresztül válaszolt a hazai és nemzetközi sajtó kérdéseire.

Ezt is ajánljuk a témában

„Tehát Orbán Viktor nyíltan kommunikál, nyíltan beszél, így Magyar Péter bujkál a sajtó kérdései elől”.

Ez annak is betudható, hogy Magyar Péter az elmúlt napokban számos botrány szereplője volt, beleértve az öccse ügyét, amit a Kehi-jelentés tárt fel, „emellett a telefonlopási botránya, illetve a mentelmi ügye, ezek mind-mind olyan kínos, kellemetlen kérdések, amelyekre nem akar Magyar Péter érdemben reagálni”.

Hogy valójában a Néppárt „fogja”-e Magyart, vagy saját álláspontját képviselte, amikor felállva tapsolt Ursula von der Leyen EPP-s EB-elnöknek, Deák úgy értékel:

„Magyar Péter szereti leönteni magát piros-fehér-zöld színekkel, ugyanakkor ezzel azt akarta álcázni, hogy valójában globalista politikus, tehát globalista érdekeket, globalista elvárásokat teljesít”.

Ezt a felszólalása mellett az is mutatja, hogy állva tapsolt von der Leyennek, vagy hogy Webernek is nagyon örült. „Magyar Péter ugyanolyan globalista politikus, ugyanahhoz a balliberális közeghez tartozik, mint amelyhez például korábban momentumos képviselők is tartoztak az Európai Parlamentben, csupán ezt rejtegeti, mintha valójában nemzeti politikus lenne”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. október 09. 15:11
Elemző a Mandinernek: Ezt a vitát Orbán nyerte! No persze, ki más nyerte volna! (Melyik elemző szerint, a több ezerből?)
llnnhegyi
2024. október 09. 15:10 Szerkesztve
A patrióták frakciójában nagy sikert aratott a beszéde, azután a válasza. Zúgott a taps!! ==============✓ Az EP többsége háborúpártiak, uszítók. Szórják a pénzt háborúba. Sírás lesz ennek a vége.
olvaso9
2024. október 09. 15:03
A mai vita után bennem is Petri György verse van a fejemben (fia idézte itt): „óvatlanul kinyitottam a tévét. Azóta is kamillás vattával borogatom az agyam.” Viszont egy előnye volt a mai performansznak: többször tapsoltak, amikor az igazi jobboldal képviselője beszélt... Volt értelme a Patrióták frakcióját megalakítani.
The Loner
2024. október 09. 15:00 Szerkesztve
Skywalker_bp 2024. október 09. 14:19 Elemző aMandinernek: “ezt a vitát Orbán nyerte.” Hát persze. Ki az elemző? Kohán? ----------------------- Nem megnyerte, agyagba döngölte, ezt a sok libernyák szarházit. 💪🏻💪🏻💪🏻✌️✌️✌️🇭🇺🇭🇺🇭🇺 Nyíltan és őszintén beszél 2 órán keresztül lehet kérdezni, válaszol a kérdésekre, a személyeskedőkre is. (!) A bolond, nőgyűlölő hímringyó menekül a kérdések elöl mert tudja hogy minden szava hazugság , azt pedig felkészült emberrel szemben nehéz megvédeni, így marad a propaganda ,"rogán, propaganda , rogán propaganda , rogán propaganda , rogán propaganda" , rogán bla blab blab... Nem csodálkozzon, hogy háromezren voltak kíváncsiak az avas dumájára az MTVA-s brigád gyűlésen. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!