Nem sok esélyt adott Weber és Magyar Péter újságírói kérdésekre

2024. október 09. 09:51

Míg a miniszterelnök 2 órán át válaszolt újságírói kérdésekre, a telefonlopási és mentelmi jogi botrányba keveredő Magyar összesen 6 percet adott a médiának.

2024. október 09. 09:51

Nyitókép forrása: Magyar Péter Facebook-oldala

***

Túl sok újdonságot nem tudtak meg az érdeklődők a strasbourgi, az Európai Parlament plenáris ülését megelőző, sajtótájékoztatónak nevezett eseményen, amit Manfred Weber és Magyar Péter közösen celebrált. Emlékezetes, őket a közös szimpátián túl bizonyos Magyar Péter mentelmi jogát érintő érdekek is összefűzhetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

A sajtótájékoztató összesen mintegy kilenc perc hosszú volt, lényegében a korábbi kritikákat ismételgették, majd hat percet adtak a sajtónak kérdésekre.

Összehasonlításképpen: a miniszterelnök két óráig válaszolt a kérdésekre kedden.

Ezt is ajánljuk a témában

Weber egy adag européer ízű sablonmondat közé dobált néhány lózungot; jelesül, miután elmondta, hogy „nagyszerű pillanat Európáról beszélni”, meg hogy „Magyarország erős ország Európában”, s hogy „a magyarok európaiak”, rátért a lényegre, magyar Péter mellett állva közölte: 

„számíthatnak európai barátaikra”.

mármint az EPP-ben, ami megnyerte az EP-választásokat, elnököt ad az EB-nek és az EP-nek, értsd: akik erősek.

Magyarország hangját pedig ebben Magyar Péter és pártja képviseli, szemben Orbán Viktorral, akivel senki sem akar találkozni Budapesten – hangoztatta, felemlegetve, hogy bezzeg 2011-ben, az akkori magyar elnökség ideje alatt sok találkozó volt Budapesten, most meg nincs ilyen.

Magyar Péter pedig elmondta, mennyire boldog, hogy itt lehet Weberrel, majd rátért a saját üzeneteire.

Örül, hogy most itt lehet a plenáris ülésen, és közvetlenül kérdéseket tehet fel a miniszterelnöknek „magyarok milliói nevében”, mint „az ellenzék vezetője”, illetve „reméli, hogy ő is készen áll a magyarok kérdéseire”.

Az eseményen nem túl sok időt hagytak a kérdésekre a kezdődő plenáris ülésre hivatkozva – kérdés, miért nem szervezték korábbra azt, ha már Magyar Péter kedden is kihagyta a meghirdetett sajtótájékoztatóját – de úgy tűnt, a média sem tolong a lehetőségért.

Mindössze három kérdés hangzott, hangozhatott el.

Webert kérdezték Magyar mentelmi jogának felfüggesztéséről, aki közölte, az a JURI bizottság kezében van, s ugyan Orbán Viktoréktól is kapott e-maileket, de „a jogállamiság pontosan azt jelenti, hogy az ilyesmit nem politizálják, nem vitatják meg a politikai vezetők”. Magyar úgy érezte, muszáj ezt kiegészítenie, mondván, ő „nagylelkű” ajánlatot tett a miniszterelnöknek, miszerint akkor adja vissza a mentelmi jogát, ha elfogadtatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez.

A köztévé kérdésére, miszerint meg tudja-e erősíteni, hogy egy cégen keresztül a testvére is a Diákhitel Zrt-nek dolgozott, mire Magyar hosszas tirádában fejtegette, hogy

  • a szerződés csak havi háromszázezer forintról szólt
  • a magyar közmédia (elmondása szerint: propaganda) mennyi pénzből működik
  • majd a minimálbér, a minimálnyugdíj és a családi pótlék összegeit emlegette, mondván, erről is szívesen kérdezné a miniszterelnököt.

Magyart kérdezték, arról, mit gondol, hogy Orbán tegnap elmondta, hogy magyar emberek nevében beszél a brüsszeli bürokratákkal szemben, mire ő közölte, a magyar emberekért fognak dolgozni, Orbánnal ellentétben, csatlakoznak az európai ügyészséghez, elfogadják a korrupcióellene sintézkedéseket, és visszahozzák a befagyasztott 8000 milliárd forintot, továbbá

„felépítjük az egészséges, modern európai és élhető Magyarországot”.

Weber még előszedte az elmúlt évtizedben kivándorolt 400 ezer magyar legendáját is, akik szerinte a korrupció miatt mentek el, szerinte ezt kell megvitatni Orbánnal is.

És persze azt is elismételte, hogy orbán elszigetelődött, egyedül van, partvonalon, és így tovább. És hozzátette

biztos, hogy Magyar Péter le fogja Győzni Orbán Viktor, ahogy Tusk is legyőzte Kaczinskyt. 

Magyar meg nyilván nem bírta ki, hogy ne az övé legyen az utolsó szó, ezért gyorsan még kiegészítette, mondván, ő meg akarja kérdezni „hogyan lett Magyarország az Európai Unió éllovasából, a legszegényebb és legkorruptabb tagállam”, illetve felemlegette, hogy állítása szerint 210 napig „nem léphetett be” a köztévébe.

„Ez Orbán miniszterelnök demokráciája.” – summázta.

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisstomi-2
2024. október 09. 12:06
Annyira boldog vagyok "manfred", hogy itt lehetek veled, apropo, szerinted borotváljam le a nyelvem ?
states-2
2024. október 09. 11:47
Soha nem hittem volna, hogy a magyar közéletnek lesz Gyurcsánynál is visszataszítóbb alakja. Lett.
Héja
2024. október 09. 11:43
Összeillő két hatalommániás csirkefogó... Kényes kérdésekre nincs válaszuk.
states-2
2024. október 09. 11:31
Elvtárs, segítsd a lebukottakat. Wéber elvtárs segíti. Ezt az erkölcsi, komcsi hullát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!