Egy a jelszó, tartós bosszú

2024. október 23. 23:22

Az egy éve tartott lengyelországi választás után Donald Tusk vezetésével megalakuló kormányzat ellenzékbe szoruló jobboldali ellenfeleinek üldözésével van elfoglalva, miközben két oldalról sújtja az országot a migrációs válság.

2024. október 23. 23:22
Polish President Speech In The Parliament
Pataki Zoltán

 

Nyitókép: Donald Tusk miniszterelnök a parlament előtt beszél október 16-án 
Fotó: AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

2023. október 24-én állapodtak meg a lengyel választáson győztes baloldali, liberális és centrista pártok a parlamenti együttműködésről és a többség létrehozásáról. Donald Tusk harmadik kormánya gyökeres változásokat hozott. A következőkben összefoglaljuk, mivel töltötte az egy évet a lengyel kormány, és mérlegeljük, vajon hasznára válik-e ez hosszú távon az országnak.

A legtöbb figyelmet az eltelt egy évben a demokrácia és a jogállam helyzete kapta. Donald Tusk nem habozott, és szinte azonnal bosszúhadjáratot indított az ellenzékbe szoruló jobboldal, a Jog és Igazságosság (PiS) emberei ellen. A kormány és a miniszterelnök még jogszabályok, sőt az alkotmány megsértésétől sem riadt vissza. Elsőként a közmédia vezetését cserélték le, az eljárási szabályokat áthágva. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, amikor a rendőrség az elnöki palotába betörve letartóztatta Mariusz Kamiński volt belügyminisztert és Maciej Wąsik volt belügyminiszter-helyettest, akiket korábban Andrzej Duda köztársasági elnök kegyelemben részesített. Kegyetlennek is nevezhető hadjáratot folytatnak Zbigniew Ziobro korábbi igazságügyi miniszterrel szemben is, aki halálos betegséggel küzd. Egyes szakértők és politikusok szerint az eljárások a nyolcvanas évek diktatúráját idézik, és a kormány ténykedése felszámolja a jogbiztonságot.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000122
2024. október 23. 23:28
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­e­­­l­d­­ ­­a­ ­­­s­z­e­­x­i­ ­­p­u­­n­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
polárüveg
2024. október 23. 23:26
Amikor egy vesztes párt "demokratikus" módon hatalomba jutva a nyertes párt ellen politikai leszámolást indít, - nos ugyanezt csinálták Magyarországon 1948-ban a bolsevikok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!