Egészségügyi tisztviselő: A németországi gyógyszerellátás egy harmadik világbeli ország szintjén van

2024. október 16. 17:58

Létfontosságú készítményből van hiány.

2024. október 16. 17:58

Nyitókép: Getty Images / webclipmaker

Németország egészségügyi rendszere súlyos válsággal néz szembe a folyamatos gyógyszerhiány miatt, és az ország most az alapvető orvosi ellátás biztosításával küzd. Andreas Gassen, a Törvényes Egészségbiztosítással Rendelkező Orvosok Országos Szövetsége (Kassenärztlichen Bundesvereinigung, KBV) elnöke éles figyelmeztetést adott ki, kijelentve:

A gyógyszerellátás Németországban jelenleg egy harmadik világbeli ország szintjén van.”

A tisztviselő arra utalt, hogy sóoldathiány országszerte kezdi megbénítani az orvosi ellátást. A sóoldat létfontosságú a kórházakban és orvosi rendelőkben, az infúziók és egyéb kezelések során a gyógyszerek hordozójaként használják.

A jelenleg kialakult súlyos helyzetben az orvosoknak nem maradt más választásuk, minthogy sok esetben a betegeket kezeletlenül hazaküldjék. „Jelenleg országszerte ellátási korlátozások vannak az orvosi rendelőkben”mondta Gassen a Bildnek. „Az orvosoknak haza kell küldeniük a betegeket, mert nem áll rendelkezésükre sóoldat” – tette hozzá.

A hiányra először szeptemberben hívták fel a figyelmet a gyógyszerészek, a következmények pedig mostanra kezdtek szörnyűvé válni. Mathias Arnold, az ABDA gyógyszerészeti szövetség alelnöke kifejtette, hogy a sóoldat globális gyártása néhány magasan specializálódott vállalat kezében összpontosul, ami törékennyé teszi az ellátási láncot. „Ha egy gyártó csődöt mond, óriási problémánk van” – mondta Arnold. A tisztviselő politikai reformokat sürgetett annak érdekében, hogy több gyártót vonzzanak a piacra és megelőzzék a jövőbeni problémákat. 

A válság túlmutat a járóbeteg-ellátáson.

Gerald Gaß, a Német Kórházszövetség (DKG) vezérigazgatója kijelentette, hogy a kórházak sóoldatból és más infúziós oldatokból is hiányt szenvednek. „A kórházak jelenleg nem kapják meg a gyártóktól megrendelt teljes mennyiséget” – mondta Gaß. Bár a kórházak még mindig képesek ellátni a betegeket, az egyre súlyosbodó helyzet kezd tarthatatlanná válni.

Hosszú távon fenntarthatatlan lesz a helyzet, ha semmi sem változik”

– figyelmeztetett.

A német szövetségi egészségügyi minisztérium a sóoldat importálási folyamatának egyszerűsítésével próbálja enyhíteni a hiányt, de továbbra is kérdéses, hogy ezek az intézkedések elegendőek lesznek-e a problémák kezelésére Németországban.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 16. 19:55
Faszság. Fake news. Menjen el egy harmadik világbeli országba. Csádba mondjuk. Ennyi erővel Magyarország is mindenszar ország, sőt.
sexykitty-5000115
2024. október 16. 19:50
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­k­e­­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­n­c­­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
SzaboGeza
2024. október 16. 19:39
Amikor kommunisták irányítanak egy országot, mindig ez a vége!!!!:)
bergmann
2024. október 16. 19:33
Nemcsak a sóoldat problémás, penicillin sincs. Max egy-két komolyabb kórházban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!