Beperelte Fico a róla könyvet író újságírót

2024. október 04. 19:31

Bocsánatot és 100 ezer eurót követel a szlovák miniszterelnök. Az eddigi legnagyobb becsületsértési per egy újságíró ellen Szlovákiában.

2024. október 04. 19:31

Nyitókép: Robert Fico a wroclawi városházán 2024. szeptember 19-én  /  fotó: Klaudia Radecka / NurPhoto via AFP

 

Peter Bárdy, az aktuality.sk főszerkesztője csütörtökön számol be arról, hogy a szlovák miniszterelnök beperelte a róla írt bestseller könyve miatt. Pontosabban, a könyv borítója miatt perel Robert Fico, a szerző kritikus hangvételét nem nehezményezte keresetében – írja az Euractiv, hozzátéve, hogy 

a kormányfő nyilvános bocsánatkérést és 100 ezer eurós kártérítést követel.

A szlovák újságíró és kiadója, a Ringier Slovakia Media nem értik a sajtóper kezdeményezését, szerintük az egy évvel ezelőtt megjelentetett kiadvány, amely a Fico: a hatalom megszállottja címet viseli, teljesen jogszerűen jelent meg, és sem a fotóival, sem a tartalmával nem sértett törvényt.

A szlovák miniszterelnök furcsa lépését a Riporterek Határok Nélkül szervezet is elítélte, felhívva a figyelmet arra, hogy 

ez a modern szlovák történelem legnagyobb polgári pere egy újságíró ellen. 

A jogvédő szervezet arra is figyelmeztet, hogy a szokatlan eljárást az a kormányfő kezdeményezte, akinek korábbi miniszterelnöki ciklusa alatt történt a szlovák sajtótörténet legdrámaibb eseménye, Ján Kuciak újságíró meggyilkolása, amely miatt végül Fico akkor lemondásra kényszerült.

Az uniós lap emlékeztet: 

Robert Fico viszonya a szlovák sajtóval régóta problematikus, 

a könyv szerzője által vezetett újságot, az aktuality.sk-t nemrég a szlovák kormány az úgynevezett „ellenséges” médiumok közé sorolta, amelyeknek kérdéseire a miniszterelnök már nem válaszol.

--


 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. október 04. 21:59 Szerkesztve
Debreczeni József nevére emlékszik még valaki?
kastellorizo
2024. október 04. 21:58 Szerkesztve
kunfia1 2024. október 04. 20:25 Aki globalonáci, az nem magyar. És hát nem védjúk meg a bűnözőket, akkor sem, ha magyarok.
pipa89
2024. október 04. 20:31
Gondolom Langley és Soros ott sem támogatja a globcsi FOS-t. Nen is léteznek.
sexykitty-5000104
2024. október 04. 20:27
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­a­­ ­­­s­z­­e­x­­­i­ ­­­p­u­­­n­­c­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!