Beletörölte a lábát Orbánba a Welt publicistája: a német olvasók ezt nem hagyták annyiban

2024. október 24. 08:22

A lapban olyan „gulyásdiktatúrának” nevezték hazánkat, amely még Mussolininek is tetszene.

2024. október 24. 08:22

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Erős véleménycikkel támadta Magyarországot a Welt című német lap. A cikk írója, Alexander J. Motyl a Newarki Rutgers Egyetem politológia professzora, akinek szülei a második világháború után menekültek el Lembergből (Lvivből).

Amellett, hogy megismétli az ellenzék által idehaza is sokat ismételt elméleteket, mint például, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt „kompromittáló anyagokkal zsarolja Vlagyimir Putyin orosz elnök”, egyéb megállapításokat is tesz. 

Motyl szerint Magyarország jelenleg „gulyásdiktatúra”, Orbán Viktor pedig Kádár János „örököse”, a „rendszere” a szerző szerint még Benito Mussolini egykori olasz diktátornak is tetszene.

Motyl szerint Orbán Viktor „egyértelműen megalomániás” ezért még „szövetségesei” Moszkvában és Pekingben és Mar-a-Lagóban is attól tartanak, hogy belekeverheti őket egy „őrült tervbe”. 

Majd rátért arra, hogy a „gulyásdiktatúra lehet, hogy belföldön sikerrecept, de nemzetközileg reménytelen vállalkozás”. Ugyanis

az Egyesült Államok és Európa elvesztette a türelmét Orbánnal szemben.”

Ez véleménye szerint „erősíti az ellenzéket”, „elidegeníti a magyarokat”, a Nyugatot pedig arra kényszeríti, hogy „kezdjen valamit a magyar elefánttal az európai porcelánboltban.”

Motyl arról ír, hogy Orbánnak „választania kell a gulyás és a kommunizmus között”.

Motyl szerint magyar miniszterelnök „Nyugaton persona non grata lett”. A szerző „megállapításának” azonban ellentmond, hogy a magyar a miniszterelnök éppen az elmúlt napokban látogatta végig az unió két vezető hatalmát: múlt héten Berlinben járt, ahol a Balkán-csúcstalálkozón vett részt, majd tárgyal Olaf Scholz német kancellárral és interjút is adott. Ezt a hetet pedig Párizsban kezdte, ahol találkozott Marine Le Pennel a Nemzeti Tömörülés vezetőjével, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel. 

Ezt is ajánljuk a témában

A német kommentelők máshogy látják

Szerencsére azonban a Welt még azon kevés német oldal, ahol még engedik a kommentelést az olvasóknak. Azokból pedig kiderül, hogy többségében nem osztják Motyl véleményét az olvasók. 

„Az, hogy Orbán mögött a magyarok többsége áll – nem baj. Az EU-ban még szabad másképp gondolkodni, mint ahogy eurokraták diktálják?” – írta egyikük. 

„Véleménycikket írni nem azt jelenti, hogy egyszerűen csak szidalmazni kell. Azt jelenti, hogy a tényeket az Ön szemszögéből mutatja be.

Régen olvastam ilyen rossz cikket”

– fűzte hozzá egy másik olvasó. 

Voltak, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy a szerző ukrán származása miatt nem lehet elfogulatlan a magyarokkal szemben.

„Mi mást várhatnál egy ukrántól, mint Orbán b*szogatást? Talán horvátként ugyanezt kellene mondanom Vučić szerb elnökről? Ugyanolyan hiteles lenne” – írta egyikük.

De többen arra is felhívták a Welt figyelmét, hogy inkább a németországi problémákkal kellene foglalkoznia: 

„Hallgassa csak meg Orbán néhány beszédét, talán az utolsót az EU Parlamentben. Akkor gyorsan rá fog jönni, hogy a legjobbat akarja a népének. Más szóval, az ellenkezőjét annak, ahogy a dolgok itt működnek.”

Egy másikuk azt írta: „Nagyon szeretném, ha ebben az országban sok minden úgy működne, mint Magyarországon: rendezett körülmények, tisztaság, biztonság, barátságos és szerethető emberek, nagyszerű főváros.”

„Magyarország most már egy olyan ország, ahová jövőre kivándorolhatunk – jelentette ki az egyik hozzászóló.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SpaniferRoland
2024. október 24. 11:29
csendbiztos-2 2024. október 24. 11:27 Spani.....😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣Te egy mókás élőlény vagy! az ilyen kis férgek miatt vagyunk itt mint te, de örülök hogy örülszDDDDDD
SpaniferRoland
2024. október 24. 11:27
csendbiztos-2 2024. október 24. 11:25 Sky...na végre.Beteg voltál?Vagy nem jött időben az átutalás?😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣 anyáddal volt ,mit türelmetlenkedsz te sem 2 perc alatt készültélDDDDD
csendbiztos-2
2024. október 24. 11:27
Spani.....😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣Te egy mókás élőlény vagy!
sexykitty-5000124
2024. október 24. 11:25
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­­­e­­l­­d­­­ ­a­ ­­s­­z­e­­­x­i­­­ ­­­p­­u­n­­­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!