Az RMDSZ játszmája a román sakktáblán

2024. október 14. 22:57

A romániai választás eredménye sokféle koalíciós felállást hozhat. Szakértők szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek lehet esélye kormányra kerülni.

2024. október 14. 22:57
KELEMEN Hunor
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: MTI / MTVA / Veres Nándor  

Ismét megméretésre készül a romániai magyar párt, miután sikerrel vette az európai parlamenti és a helyhatósági választás akadályát. A nyáron az országban élő 6 százaléknyi magyart jól mozgósítva behúzta a voksok 6,48 százalékát, összesen 579 180 szavazatot. Más kérdés, hogy sikerül-e ez a mutatvány a parlamenti választáson is december 1-jén.

Az RMDSZ akkor kerülhet be a kormánypártok közé, ha a koalíció nem torz – fogalmaz lapunk megkeresésére Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet külső szakértője. A román politikában nincsenek nagy sértődések; ahogy a most civakodó, koalíciót bontó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) könnyen összekerülhet egy új felállásban, egyáltalán nem zárható ki, hogy a kormányból 2023 júniusában távozó RMDSZ is visszatalál.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!