Az ismeretlentől való félelem bénítja meg a nyugati politikusokat a Közel-Kelet és Ukrajna miatt

2024. október 11. 14:01

Az a rögeszméjük, hogy megőrizzék az ismert kereteket, holott a világnak már nincsenek sem közös szabályai, sem közös keretei.

2024. október 11. 14:01
Bernard Guetta
Bernard Guetta
Magyar Narancs

Nyitókép: AFP

„Az európaiak és az amerikaiak tehetetlenségre ítélték saját magukat; most pedig, hogy az izraeliek az október 7-i mészárlásra a Hamász szétzúzásával és a Hezbollah lefejezésével válaszoltak, nem engedik Izraelnek, hogy Irán nukleáris létesítményeit bombázza. Természetesen a Nyugat nagyon is tisztában van azzal, az Iráni Iszlám Köztársaság most azon dolgozik, hogy előállítsa a saját atombombáját, mégis megtiltja az izraelieknek, hogy ezt megakadályozzák, mert félnek tőle, hogy ha hagynák, akkor hosszú és bizonytalan, terrorizmussal teli korszakot szabadítanák rá a világra.

Az ismeretlentől való félelem bénítja meg az amerikaiakat és az európaiakat a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Mindenütt az a rögeszméjük, hogy megőrizzék az ismert kereteket, holott a világnak már nincsenek sem közös szabályai, sem közös keretei, és egyetlen módon lehet csak biztosítani a nemzetközi stabilitást: ha világos célokat fogalmaznak meg és juttatnak érvényre, olyan célokat, amelyeket jó eséllyel mindenkinek érdekében állna betartani.

Ukrajnában a Nyugat nagyot léphetne előre, ha kimondaná, hogy egyrészt támogatna politikai és területi kompromisszumokat Kijev és Moszkva között, másrészt nem tiltaná meg a fegyverek bevetését orosz területen, amennyiben Putyint nem lehet máshogy rávenni, hogy visszahívja a csapatait és tárgyaljon a modus vivendi feltételeiről. A Közel-Keleten pedig: elég csak megnézni, milyen pánikszerűen reagált Benjamin Netanjahu, amikor Emmanuel Macron bejelentette, hogy leállítja a francia fegyverszállításokat, hogy megértsük: az amerikaiak és az európaiak gyorsan rákényszeríthetik Izraelt egy palesztin állam létrehozására, ha a segítség megvonásával fenyegetőznek.

Csak az Európai Unió és az Egyesült Államok elég erősek ahhoz, hogy megakadályozzanak egy nemzetközi zűrzavart, de ehhez újra meg kell tanulniuk beszélni.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

A nukleáris robbanások és a földrengések szeizmikus jelei több kulcsfontosságú módon eltérnek, bár hasonlóságok is lehetnek.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 18:51
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­k­e­l­­d­­ ­­a­ ­­­s­z­­­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
templar62
2024. október 11. 18:48
Mi ismeretlen ? 50 éve is így mondták nálunk : " NIXON ? Brezsnyev ? EGYIK SE ! Mert EGYKUTYA MINDKETTŐ , EGYIK KUTYA , A MÁSIK MEG EB ."
zrx8
2024. október 11. 15:02
A kurva anyád, zsidó ! Menjél harcolni Kurszkba, ismerkedj a valósággal !
Tasi János
2024. október 11. 14:19 Szerkesztve
Az USA már leleplezte magát. A király bizonyítottan meztelen, az EU dominanciájának említését pedig egy jó, fanyar szarkazmusnak tekintem... Minden nappal válságosabb helyzetbe kerül a nyugat és minden nappal nő annak esélye, hogy kétségbeesésükben egy öngyilkos fals-flag akció végrehajtására szánják el magukat, az egyetlen eszközt vetik be, amiben valóban óriási gyakorlattal rendelkeznek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!