Az EU drámai változtatást fontolgat: új világ jöhet a migráció ügyében

2024. október 18. 09:15

Jöhetnek az úgynevezett kiutasítási központok.

2024. október 18. 09:15
null

Nyitókép: Adnan Beci / AFP

Az Európai Unió új megközelítést vizsgál a migráció kezelésére – tájékoztat a The Telegraph. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy 

az EU olyan kiutasítási központok létrehozását fontolgatja a határain kívül, ahová a sikertelen menedékkérelmet benyújtók kerülhetnének.

Az elképzelés alapján ezek a központok az elutasított menedékkérők ideiglenes elhelyezését biztosítanák, míg hazájukba történő visszaküldésükre várnak. Von der Leyen kiemelte, hogy az unió migrációs politikája „csak akkor lehet fenntartható, ha azok, akiknek nincs joguk maradni, ténylegesen visszatérnek”.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU-ban nem példa nélküli ez az ötlet: Olaszország már megállapodást kötött Albániával, amelynek keretében évente akár 36 ezer migráns menedékkérelmét is ott bírálják el.

Von der Leyen szerint az EU „tanulhat az olasz-albán protokoll gyakorlati tapasztalataiból”.

Azonban Albánia és más csatlakozásra váró országok, mint például Moldova és Szerbia, elutasították, hogy hasonló központokat hozzanak létre az EU nevében. Moldova kormánya egyértelműen közölte: nem tárgyalnak ilyen javaslatokról, és nem fogadják el őket.

Az EU-n belül több tagállam, köztük Magyarország, Olaszország és Görögország támogatja a deportálási központok létrehozásának ötletét, míg mások, mint például Spanyolország, ellenzik. 

Az ötlet a migrációs politika jelentős elmozdulását jelzi, mivel az EU 2018-ban még kizárta a nem EU-tagállamokkal való ilyen együttműködéseket etikai és jogi aggályok miatt. 

Azóta azonban a politikai hangulat Európában jelentősen megváltozott, különösen a jobboldali pártok térnyerése és a biztonsági aggályok miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elképzelés kemény bírálatot kapott civil szervezetektől és emberi jogi csoportoktól. Az International Rescue Committee szerint

sötét nap ez az EU menekültügyi politikájában”.

Marta Welander, az IRC európai igazgatója aggodalmát fejezte ki, mondván: „Ez a veszélyes modell nem lehet az EU menekültügyi megközelítésének alapja.”

A kiutasítási központokról szóló angol nyelvű ismertető az alábbiakban nézhető meg:

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 18. 11:11
OK, hogy Vitnyéd elég gyanús, de Edelényben már fel se tűnne egy ilyen.
Dominik
2024. október 18. 10:36
Ez olyan mintha kivennék a hűtőből egy almát, beleharapnék és utána bedobnám a lakótársam szóbájába az íróasztal alá, ott jó helyen lesz…
gilou-au-clavier
2024. október 18. 10:36
Nagyon helyes, csak ha a következő nagy hullámban mondjuk 30-50 millióan indulnak el, vagy 100 millióan, akkor sajnos ez sem ér majd sokat. Ez meg csak idő kérdése sajnos.
ördöngös pepecselés
2024. október 18. 10:35
amint Ukrajna kapitulál, be lehet indítani újra a Hitler által abbahagyott munkatáborokat, ahol humánus körülmények között lehet menedzselni a kicsit selejtes áttelepítetteket. és akkor végre a nyugati elit, áthatva a jóemberség érzésével kiegyezik önmagával. (csak senkinek ne jusson eszébe megemlíteni Hitlert mint az eljárás szellemi atyját)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!