Árnyékhadsereg: miért nem száll be a libanoni hadsereg a konfliktusba?

2024. október 23. 05:46

Mit csinál a libanoni hadsereg, miközben izraeli csapatok likvidálják a siíta terroristákat az ország déli részén?

2024. október 23. 05:46
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Libanoni katona 2011-ben. Forrás: Wikimedia Commons

 

A Reuters Hasszán Naszrallah, a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet vezetőjének Izrael részéről történt likvidálását követően, de még a mérsékelt izraeli benyomulást megelőzően közölte a hírt: a libanoni hadsereg kivonult az ország déli határsávjáról, ahol izraeli megszállás vagy műveletek voltak várhatók.

 A Libanoni Fegyveres Erőknek (LAF) jelenleg 80 ezer katonája van, további 30 ezer tartalékossal. 

A GlobalFirepower.com szerint a libanoni fegyveres erők a 2024-es éves elemzésben 145 ország közül a 118. helyen állnak az erejüket tekintve. 

Katonáik nem „békehadsereg”: harcedzett erők, akik 2011 és 2017 között részt vettek a Libanonba beszűrődő szír polgárháború lázadó erőivel, az al-Kaidával és az Iszlám Állammal szembeni harcokban (utóbbiban egyébként a Hezbollah oldalán harcoltak a libanoni katonák).

A LAF azonban nem volt képes megőrizni Libanon autonómiáját, 

persze kérdés, hogy erre 2005 után mennyire volt lehetősége. Ekkor – minden bizonnyal a Hezbollah akciójának keretében – meggyilkolták Rafic Hariri libanoni miniszterelnököt, majd a biztonság kedvéért a gyilkosság ügyében nyomozótisztet is. A Hezbollah azóta lényegében átvette az ország felett az irányítást, a libanoni kormányra az elemzők jelentős része úgy tekint, mint a Hezbollah túszára.

Afelől nem lehet kétség, hogy a LAF-hoz képest az Izraeli Véderő (IDF) nagyobb méretű és sokkal jobban felszerelt hadsereg. Csak a finanszírozás terén: a Global Firepower szerint 2024-ben 24,4 milliárd dolláros költségvetéssel rendelkezett, szemben a libanoni 995 millió dollárral. 

A libanoni hadsereget azonban valószínűleg inkább a múlt tapasztalatai és a Hezbollah-val „ápolt” felemás kapcsolata késztetheti arra, hogy ne avatkozzon be.

A 2006-os, rövid (32 napos) libanoni háború során a libanoni hadsereg, bár az akkori miniszterelnök fenyegetőzött ilyesmivel, végül nem avatkozott közbe, és nem konfrontálódtak Izraellel. Az izraeli műveletek a Litáni folyótól délre zajlottak, és a LAF ez alatt az idő alatt (mint a jelek szerint most is) kivonta csapatait a területről, hagyták, hogy a Hezbollah megvívja harcát Izraellel.

A Euronews rámutat, hogy 

1975 és 1990 között Libanont polgárháború sújtotta, a regionális szereplők és a nagyhatalmak katonai játszóterévé vált.

Az ország jelenlegi politikai rendszere a különböző felekezetek és közösségek képviselői közötti kényes egyensúlyra épül, a hadsereg pedig alkotmányosan a politikai intézményeknek van alárendelve, amelyek tagjai egymásnak ellentmondó nézeteket vallanak a jelenlegi válságról.

A libanoni hadsereg alapvető célja ebben a konfliktusban az ENSZ békefenntartó csapataival való együttműködés,

„ez nem egy csapásmérő erő, ez nem egy olyan erő, amely szembeszáll Izraellel. Az erőviszonyok ebben az esetben egyáltalán nem a mi javunkra vannak” – idézi a Euronews a LAF egyik tartalékos tisztjét. „De alapvetően a délre telepített dandárok feladata az UNIFIL-lel való együttműködés, és nem az erő alkalmazása. Tehát ez nem egy csapásmérő erő, ez nem egy olyan erő, amely szembeszáll Izraellel. Az erőviszonyok ebben az esetben egyáltalán nem a mi javunkra vannak”.

A libanoni hadsereg a Hezbollah-val sem lenne képes szembe szállni. A Hezbollah félkatonai struktúrát követ, erőteljes gyalogsággal és ballisztikus képességekkel rendelkezik, míg a libanoni hadsereg tipikus katonai szerkezettel, de elégtelen fegyverzettel rendelkezik. Ráadásul a múltban, mint fentebb utaltunk rá, képes volt saját szemszögéből konstruktívan együttműködni a Hezbollah-val. A Hezbollah-ra kilőtt izraeli rakétákat viszont részben azért sem szedi le a libanoni légelhárítás, mert ilyennel egészen minimális szinten rendelkezik csak, képtelen fellépni az izraeli bombázásokkal szemben.

A múltban az izraeli hadsereg bombázta a libanoni hadsereg állásait, és a mostani konfliktusban is halt már meg két libanoni katona.

A libanoni hadsereg a legutóbbi konfliktusban ugyan tüzet nyitott izraeli gépekre, de nem találtak el senkit, és ezzel megelégedtek. Bárhogyan is dönt a libanoni hadsereg, a konfliktus fő színtere a Hezbollah és az IDF küzdelme lesz.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3baljoska61
2024. október 23. 08:58
A Hezbollah ugyanazt teszi, amit anno Jordániában és Szíriában is megpróbált. Megszállta a befogadó országot. Nem véletlenül írtott ki több tízezer palesztint Husszein jordán király és Hafez Asszad szír elnök hadserege.
lacika-985
2024. október 23. 08:49
Ebben a moc sadék világban amikor ha kimondod az igazat mindjárt betörik a fejed - csak annyit jegyeznék meg hogy - Van véleményem de nem értek vele egyet -
herden100
2024. október 23. 05:53 Szerkesztve
m.youtube.com/watch?v=bYnkZgE2U9g EBBŐL IS KI KELL MARADNUNK !!!!!!!!!!!! Lásd: m.youtube.com/watch?v=svK9ghuRjfM&pp=ygUZdG9yb2N6a2FpIGzDoXN6bMOzIGl6cmFlbA%3D%3D ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 ui: 🇪🇺 youtu.be/jeNVGl_tQzA?si=62uRTcdEm9lezJyj Belvárosi kozmopolita, fiatalok. Vár a katonai karrier Izraelben.🥰
sexykitty-5000122
2024. október 23. 05:52
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­k­e­l­d­­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­­p­u­­­n­c­­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!