Aggódik Brüsszel a moldovai népszavazás eredménye miatt

2024. október 22. 22:07

Tovább lebeg kelet és nyugat között Moldova. Az EU vasárnap szembesült az orosz befolyás erejével, amely a szombati grúziai választáson is megmutatkozhat majd.

2024. október 22. 22:07

Nyitókép: Maia Sandu államfő a moldovai miniszterelnök és a parlamenti házelnök társaságában szavaz Kisinyovban 2024. október 21-én  /  fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Meglepte az EU-t, ami a vasárnapi moldovai választáson történt: mindössze egy százalékkal győztek az ország uniós integrációjára leadott voksok, miközben az előrejelzések fölényes, legalább 60 százalékos támogatottságú győzelmet ígértek. Mivel a moldovai hatóságok nagyszabású befolyásolási, szavazatvásárlási kísérletet füleltek le (a szavazatvásárlás a szavazatok akár 20 százalékát is befolyásolhatta, 150 millió euró értékben orosz eredetű pénzforrást vetettek be), és a közösségi médiában is jelentős volt az EU-ellenes propaganda mennyisége a voksolás előtti hetekben, bebizonyosodott, hogy 

Moszkva hajlandó nagy pénzt és energiát fektetni a befolyása megtartásáért folytatott harcban

a volt szovjet tagköztársaságokban – írja a Politico.

A lap megállapítja, hogy az EU most szembesül az orosz befolyás erősségével, ugyanis évekig azt hitte, hogy liberális, demokratikus programja sokkal ígéretesebb jövőképet ígér Grúziának és Moldovának, és ezt a közvélemény-kutatások is megerősítették, hiszen mindkét országban azt mérték, hogy a lakosság többsége támogatja az EU-tagságot.

Mindkét államban ijesztő példa Ukrajna esete, az orosz dezinformációs felületek pedig 

azt az üzenetet terjesztik, hogy a moldovaiak és a grúzok jobban járnának az EU-elköteleződés helyett a semlegességgel. 

A referendum megnyerése nem jelenti azt, hogy Moldova jövője eldőlt: 2025-ben parlamenti választások lesznek, és az oroszbarát erők erősen hivatkozhatnak arra, hogy csupán egyszázalékos a nyugatbarát szavazótömb előnye.

A másik orosz befolyási területnek számító államban, Grúziában pedig szombaton tartják a parlamenti választásokat, ott 

az előrejelzések a moldovaihoz képest kisebb esélyt jósolnak az EU-szimpatizáns politikai pártoknak, 

így ez egy újabb pofon lehet Brüsszel számára. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemugatolmerkapol
2024. október 23. 00:09
Kb. a moldávoknak is annyira kell az eu, mint a norvégoknak. Már a lenézett keleti országok is kiröhögik az uniót. A belső termelést szét kéne verniük, a külföldi szemetet be kellene engedniük, nettó befizetők lennének, hetente lenne buzifelvonulás, érkezne 30 bank, reformok címén megszorításokra köteleznék őket. Juj de csábító!
sexykitty-5000122
2024. október 22. 23:34
🍓 ️ ­É­r­­­t­­é­­­k­­e­­l­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­e­x­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Stingary76
2024. október 22. 23:33
Nahát, ebben az országban is a szavazók fele tökhülye és debil, műveletlen gyökér, mert nem úgy szavazott ahogy a nyugatiaknak tetszene. Meg az orosz megvette őket. Nincsenek önálló gondolataik ezeknek.
krisz09
2024. október 22. 23:31
Vajon az miért nem merül fel bennük, hogy egy ország polgárai Saját véleményük alapján, Saját akaratukból vonakodnak belépni ebbe a csodálatos unióba, ahová mindenkinek kezét-lábát törve kellene tülekednie? Csak nem azért nem merül fel a saját vélemény gondolata, mert náluk is régi jól bevált gyakorlat az emberek manipulálása? Milyen szép is a manipuláció. De a legszebb az, ha egyúttal az ellenfeleket lediktátorozzák. Így együtt az a nyerő párosítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!