Aggódik az Unió: az európaiak kirekesztésétől féltik a muszlimokat

2024. október 24. 12:33

Az európai országokban élő muszlimok 47 százaléka tapasztal faji megkülönböztetést az EU Alapjogi Ügynöksége szerint.

2024. október 24. 12:33

Nyitókép illusztráció. Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Unióban minden második muszlim a mindennap életben rasszizmussal és diszkriminációval szembesül, ez a tendencia 2016 óta meredeken emelkedett – állapította meg az EU Alapjogi Ügynöksége (FRA) csütörtökön közzétett jelentésében.

A bécsi székhelyű uniós szervezet szerint 

a muszlim nők, férfiak és gyermekek nem csupán vallásuk, hanem bőrszínük, etnikai vagy bevándorlói hátterük miatt is válnak a megkülönböztetés célpontjává.

A muszlim bevándorlók körében 2022-ben, 13 tagállam – Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország és Svédország – bevonásával készült felmérésen alapuló jelentésben az áll, hogy a muszlimellenesség 2016 óta ugrásszerűen megnőtt, különösen a munkaerő- és lakáspiacon. 

Az európai országokban élő muszlimok 47 százaléka tapasztal faji megkülönböztetést, 

8 százalékkal többen, mint 2016-ban. Ez az arány a vizsgált országok közül Ausztriában a legmagasabb, 71 százalék, ezt követi Németország 68, és Finnország 63 százalékkal.

A jelentés szerint a muszlimok 39, illetve 36 százaléka leggyakrabban a munkakeresés során vagy a munkahelyén szembesül diszkriminációval. Ezek az arányok 2016 óta 8, illetve 13 százalékkal nőttek.

A válaszadók 35 százaléka véli úgy, hogy az ellene irányuló diszkrimináció miatt nem tudott lakást vásárolni vagy bérelni, míg 2016-ban csupán 22 százalékuk szembesült ezzel a problémával.

A muszlim öltözetet viselő nőket még több diszkrimináció éri

Az FRA kiemelte, hogy a hagyományos muszlim öltözetet viselő nőket még több diszkrimináció éri, különösen a munkakeresés során. A megkérdezettek 45 százaléka tapasztalt emiatt megkülönböztetést, 14 százalékkal többen, mint 8 évvel ezelőtt.

A jelentésben arra is kitértek, hogy a muszlimok 27 százalékát érte már – egyszer vagy több alkalommal – rasszista zaklatás. Az FRA szerint ugyancsak aggasztó a bűnmegelőzési hatóságok által gyakorolt diszkriminatív „profilozás”: a felmérést megelőző évben a rendőrség által megállítottak közel fele úgy vélte, hogy a hatóságok az etnikai hovatartozás alapján végeztek rajtuk ellenőrzést.

Az adatokból az is kiderült, hogy a muszlim válaszadók háztartásainak 31 százaléka küzd a szegénységgel, szemben az általános háztartások 19 százalékával.

Az EU Alapjogi Ügynöksége megújítaná a rasszizmusellenes cselekvési tervet

A rasszizmus és a megkülönböztetés hatékony kezelése érdekében az FRA felszólította az EU-t és tagállamait, hogy újítsák meg az uniós rasszizmusellenes cselekvési tervet, és foglaljanak bele kifejezetten a muszlimellenes rasszizmus elleni fellépést célzó intézkedéseket. Felhívta a figyelmet az a megkülönböztetésellenes jogszabályok megfelelő végrehajtására, valamint a megkülönböztetés és a gyűlölet-bűncselekmények szigorúbb szankcionálására is.

A szervezet szerint biztosítani kell továbbá, hogy az egyenlő bánásmódért felelős szervek rendelkezzenek a szükséges megbízatásokkal és elegendő forrással a megkülönböztetés hatékony és független kezeléséhez.

Sirpa Rautio, az FRA igazgatója a jelentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Európában a muszlimokkal szembeni rasszizmus és megkülönböztetés aggasztó növekedésének vagyunk tanúi. 

Ezt a közel-keleti konfliktusok táplálják, 

és tovább súlyosbítják a kontinensszerte tapasztalható, dehumanizáló muszlimellenes politikai diskurzus.”

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. október 24. 15:35
Mivel a muszlimok éppen a legbékésebb nép igaz?!
sexykitty-5000124
2024. október 24. 15:24
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­­k­­e­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­­x­­i­ ­­p­­u­­n­c­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Picnic Niki
2024. október 24. 15:21
mit gondoltok, ha én mennék vmelyik arab országba, engem nem rekesztenének ki az ottaniak?
europész
2024. október 24. 15:19
Europaban csak kirekesztes a muszlimok sorsa mert kirekesztik onmagukat.Kepzeljuk el ha egy europai kereszteny ne adj Isten ugyan ilyen nagyszamu kerszteny ember jelenne meg muzulman oeszagokban akkor mikepp rekesztenek ki oket.Aki nem akarna atterni az ottani szokasos vallasra akkor halomra gyilkolnak oket csupa szivjosagbol a dehogy rekesztenek ki oket.Ez csak a feher europaiak hobortja a kirekesztes.Elont a pulykamereg menten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!