Aggódhat Amerika: rohamtempóban épül a kínai tengeri szörnyeteg, amely akár a jövő konfliktusait is eldöntheti (VIDEÓ)

2024. október 14. 07:30

A kínai haditengerészet új hajója világosan jelzi: az ázsiai nagyhatalom tovább erősíti katonai jelenlétét a tengereken.

2024. október 14. 07:30
A The Warzone videójában bemutatott műholdfelvételek a kínai type 076-os hadihajó gyártásáról. Fotó: Képernyőkép/YouTube-videó

Nyitóképen: A The War Zone videójában bemutatott műholdfelvételek a kínai type 076-os hadihajó gyártásáról. Fotó: Képernyőkép/YouTube-videó

 

A kínai haditengerészet rohamtempóban építi a világ egyik legnagyobb partraszálló hajóját, amely már nemcsak helikoptereket és kétéltű csapatokat lesz képes szállítani, de várhatóan nagy mennyiségű drónnal is felszerelik majd.

A Type 076 névre keresztelt „szörnyeteg” a sanghaji Csangsi-szigeten épül – írta meg az Infostart a The War Zone cikke alapján.

Mint az Infostart cikkéből kiderül: a Type 076 többek között széles repülőfedélzettel és elektromágneses katapulttal is rendelkezik, amely drónok és helikopterek gyors indítását teszi lehetővé. Két repülőgépliftje révén pedig a gépeket könnyen mozgathatják a fedélzet és a hangárok között.

A hajó puszta mérete szintúgy lenyűgöző: „a Type 076 igen méretes tengeri jármű a maga 263 méternyi hosszával és 43 méteres szélességével. Nagyobb, mint a Népi Felszabadító Hadsereg hadiflottájában szolgáló három, Type 075 partraszállást támogató hajó, de kisebb mint a legújabb kínai repülőgép-hordozó, a Type 003 Fujian, amely 316 méter hosszú és majdnem 84 méter széles. Csak összehasonlításul: az amerikai Wasp osztály hajói 257 méter hosszúak, és alig 32 méter szélesek, míg a francia Mistral típusú hordozók csak 199 méteresek az orrtól a tatig és ugyancsak 32 méter a legszélesebb pontjuk” – részletezi a lap.

A nyugati felderítések szerint a kínaiak már gyakorolják a GJ-11 „Éles Kard” típusú robotrepülőgépek mozgását a hajón

– derült ki az Infostart cikkéből. Ezek a fejlett drónok jelentős szerepet játszanak majd a partraszálló műveletek légi támogatásában, ami új dimenziót adhat a kínai haditengerészet hadműveleteinek.

Nem beszélve arról, hogy a kínai haditengerészet új hajója világosan jelzi: az ázsiai nagyhatalom tovább erősíti katonai jelenlétét a tengereken.

A rohamtempóban épülő hajóról videó is készült:

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. október 14. 10:08 Szerkesztve
RasPutin 2024. október 14. 08:23 ..."A műholdkép nem egy épülő hajó hanem egy gyakorló makett."... Ez kivételesen igaz: hogy fogják a vízre bocsájtani, anélkül , hogy bármelyik irányba le ne tarolnák az erdőt? Egyébként sincs kiemelkedés, alépítménye az úgynevezett fedélzetnek... Kína lehet, hogy már épít egy anyahajót valahol, de az egyedüli meglévőt eddig csak a franciák építették neki, egyenesen kettőt, amiből is csupán egyet vehetett át Kína a nemzetközi helyzet bonyolódása miatt. A félkész állapotú testet azután Kínában fejezték be és szerelték fel.
democRATS
2024. október 14. 09:50
A nyugat beszart..., mindegy mikor, az idő nem nekik dolgozik. Világuralmi diktatúrájuktól megmenekülhet az emberiség. De az utolsó háborúra még összeszedik az összes rosszszàndékú embert a földön...
Ehetős Odó
2024. október 14. 09:40
Tajvan, baj van.
2024. október 14. 09:16 Szerkesztve
A világháború borítékolt. Az időpont kérdéses. Ha Trump nyer, akkor nyerünk pár év életet a bolygón, aztán a java megy a lecsóba. A kérdés az, hogy kinek kell egy sugárzó maradék-bolygó, amin minden összeomlott? Kinek lesz ez élhető? Létezik olyan létforma, aminek/akinek ez így is élhető lesz? Vagy csak szimplán a pusztulat a cél, hogy a túlélő keveseké lehessen minden? Mi itt a maximális és a minimális cél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!