A spanyol miniszterelnök a szárnyai alá vette a migránsokat: „Ugyanolyanok mint mi, nem jobbak, nem rosszabbak”

2024. október 09. 16:03

Ennek ellenére Pedro Sánchez szeretne hamar megszabadulni a bevándorlóktól.

2024. október 09. 16:03
migránsok

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / AP / Europa Press / Europa Press

Spanyolország az európai migrációs és menekültügyi paktum alkalmazásának előrehozatalát fogja kérni az Európai Bizottságtól – jelentette be a spanyol kormányfő szerdán Madridban.

Pedro Sánchez elmondta: el akarják érni, hogy a megállapodásban szereplő intézkedések, amelyek a határellenőrzésre és a menedékkérők elosztására vonatkoznak, már jövő nyáron hatályba lépjenek a tervezett 2026-os időponttal szemben.

Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Európa hatékonyan vegyen részt a földközi-tengeri országokba érkező migrációs áramlások kezelésében.

A miniszterelnök az ellenzék kérésére adott számot a kormány migrációs politikájáról a törvényhozásban, miután idén január és szeptember között több mint 42 ezren érkeztek illegálisan a dél-európai országba, 60 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Kilenc hónap alatt több mint 30 ezren a Kanári-szigeteken értek partot csónakokkal Afrika nyugati partjai felől, ami 16 ezerrel több embert jelent mint a múlt évben.

Sánchez felszólalásában a szabályozott és rendezett migráció mellett érvelt, mint a „legjobb eszközt” az embercsempész bandák elleni küzdelemben.

A kormány bevándorlási politikáját felelősnek és humanitáriusnak nevezte, a migráció jelenségét pedig sokszínűnek, amelynek 94 százalékát Spanyolországban a jogszerűen érkező bevándorlók jelentik. Kiemelte a megfelelő integráció fontosságát, amelynek érdekében a jövő hónapban új nemzeti integrációs és kultúrák közötti együttélési tervet mutat be a kormány, mindezt azzal a céllal, hogy elkerüljék „a más országok által elkövetett hibákat”.

Emellett megkönnyítik a diplomák és tudományos fokozatok elismerésének folyamatát azoknak, akik Spanyolországban szeretnének dolgozni, továbbá új munkaerő-migrációs programot indítanak a más országokból történő munkaerő-felvétel megkönnyítésére – sorolta.

A spanyol kormányfő beszélt arról, hogy Spanyolországnak is meg kell küzdenie azokkal a demográfiai kihívásokkal, amelyekkel a fejlett országok szembesülnek. „Ha nem teszünk semmit a következő 25 évben, négymillióval kevesebb lesz a munkaképes korú ember” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy mindez ellen két eszköz létezik: a születés és a migráció.

„Spanyolországnak választania kell, hogy nyitott és virágzó ország akar lenni, vagy zárt és szegény” – fogalmazott. Sánchez felszólalt a bevándorlást övező hamis hírek ellen, cáfolva, hogy a bűnözési ráta magasabb lenne ebben a társadalmi csoportban.

Ugyanolyanok mint mi, nem jobbak, nem rosszabbak”

– fűzte hozzá.

A miniszterelnök élesen bírálta a parlament jobboldali pártjait, akik szavai szerint szörnyet kreálnak a migrációból, és a társadalom riogatásával próbálják leplezni politikai programjuk hiányát.

(MTI)

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2024. október 09. 18:25
Elképesztő. Ez most a spanyol (!) miniszterelnök vagy valami ENSZ-főtitkár? Kit képvisel, kinek az érdekét védi? A másik pedig: ezek a migránsok miért EURÓPÁBA jönnek? Miért nem mennek Szaúd-Arábiába mondjuk vagy akár Kínába, Japánba? Másképpen kérdezem: MIÉRT EURÓPA KELL, HOGY AZ ÁLDOZATI BÁRÁNY LEGYEN?
laurahann
2024. október 09. 18:23
Húgyagyú Pedro egy kétszínű beszari szarházi. „Ugyanolyanok mint mi, nem jobbak, nem rosszabbak” az apád fszát olyanok, barom! És ha tényleg, akkor miért akarsz szabadulni tőlük? Majd megy a busz arra, felétek is a déli határunkról. Szánalmas kontár libsikomcsikkal tele éez a kva brüsszel.
balbako_
2024. október 09. 18:12
Akkor boldogok lehetnek, mert jönnek hozzájuk is millió számra. Nekünk nem kell akkor ez miért gond?
cinkegolyó
2024. október 09. 17:28
Akkor odaküldjük neki az összeset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!