A magyar modell példamutató az Egyesült Államokban is – amerikai professzor a Mandinernek

2024. október 20. 15:41

Patrick Deneen politológussal Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője beszélgetett.

2024. október 20. 15:41
null

Nyitókép: képernyőfotó a videóból

 

A családok és a gyermekvállalás támogatását emelte ki pozitív példaként a magyar konzervatív politika kapcsán Patrick Deneen, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora, akit a Politico JD Vance republikánus alelnökjelölt belső köréhez sorolt.

Az amerikai elnökválasztásról kifejtette, a legfőbb kérdés, hogy a győztes miért fog nyerni november 5-én; szerinte  

jelenleg a tengerentúli szavazókat két téma, a gazdaság és a bevándorlás problémája foglalkoztatja leginkább. 

Deneen hangsúlyozta: mind a kettő Donald Trumpnak kedvez, hiszen a hivatalban lévő elnök és alelnök nem igazán tud a saját gazdasági terve ellen kampányolni, emellett a demokraták többször bebizonyították, hogy nem védik szigorúan az amerikai határokat az illegális bevándorlással szemben. 

Ha ezek maradnak a vezető témák, akkor 

nagyon jó esély van arra, hogy Donald Trumpot ismét megválasztják

– véli a professzor.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezután Szalai Zoltán a közvélemény-kutatások megbízhatóságáról kérdezte a professzort, aki kijelentette: a dolgok jelenlegi állásából nem vonhatunk le végleges következtetéseket,

de azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy a verseny szoros."

A magyarországi modell kapcsán a professzor rámutatott, hogy hazánkban hajlandóak politikai erőt és eszközöket a konzervatív célok előremozdítására használni. Mint fogalmazott: 

az amerikai konzervatív világban Magyarország nagyon egyedi példával szolgál, nem sok más ilyen országot látunk.”

Kiemelte a családok támogatását a különböző adókedvezményekkel, a fiatalok segítését a családalapítás és a gyermeknevelés megkönnyítése érdekében. Deneen úgy véli, hogy az amerikai politikának is érdemes lenne tanulnia ebből a megközelítésből. Szerinte Magyarország olyan nemzeti érdekeket képvisel, amelyek hosszú távon fenntarthatóbbak, és egyedülálló példát mutat a nyugati világban.

A professzor a Rezsimváltás – A posztliberális jövő felé, valamint A liberalizmus kudarca című könyvei a Libri gondozásában jelentek meg magyarul.

A videó teljes egészében az itt tekinthető meg:

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. október 21. 00:50
B_kanya 23:25 "morális alap abszolút hiányában nem a fröcsögő, jobban gyűlölölő kornisi szektád dönti el, hogy a ki a rendes magyar ember." - höhöhö ... bizony! Hanem a fidesz vezető keresztényi lelkülete: "37. Azt tapasztaljuk, hogy kevés kiválasztott ember aránytalanul nagyobb mértékben részesedik a javakból, mint például egy törekvő, de „jó” kapcsolatokkal nem rendelkező polgár. Ez a jelenség olyan méreteket ölt, hogy amennyiben a fennálló jogrend, és az annak érvényesítésére szolgáló intézményrendszer keretei között nem bizonyítható a törvényszegés, kiderül, hogy a jogrend és az intézményrendszer nem képes érvényt szerezni az erkölcsi elvárásoknak."
Valodi
2024. október 21. 00:43
Treeoflife 18:35 "Orbán Viktor kormánya ezen a vonalon indított el változást, aminek a hatása nem most jelentkezik, hanem akkor, amikor a megszületett gyermekek felnőnek." - höhöhö ... bizony! Ni: (Összefoglaló a demográfiai földprogram munkacsoport üléséről Időpont: 2011. augusztus 26., helyszín: Vidékfejlesztési Minisztérium. Résztvevő az AGRYA részéről: Dr. Weisz Miklós társelnök.) "...A népesedési (demográfiai) földprogram kidolgozásával és indításával az NFA tartós (25-50 éves) és örökölhető földbérleti jog keretében földet kíván juttatni a fiatal, gazdálkodni szándékozó pároknak, olyan kikötéssel, hogy a fiatal család letelepszik, gazdálkodik, valamint 2-3 gyermek világra hozatalát és felnevelését is vállalja..." Csak hopp, a NEMZETTHY PINA berepedt: (a termőföldárverésen) "....városi rangsorban őket a megyei második legnagyobb nyertes érdekeltség, a Forgács család 90 év feletti legidősebb tagja, Forgács Barnabásné (215 ha) ... követi..."
sexykitty-5000118
2024. október 20. 23:26
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­k­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­i­­ ­­p­­u­­­n­­­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
B_kanya
2024. október 20. 23:25
Pelso j. 2024. október 20. 19:22 "Tudod, az elvi, gyakorlati, és morális alap abszolút hiányában nem a fröcsögő, jobban gyűlölölő kornisi szektád dönti el, hogy a ki a rendes magyar ember." Így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!