A lengyelek kötik az ebet a karóhoz: szomorú lesz Zelenszkij

2024. október 04. 12:25

A védelmi miniszter szavait nem fogja az ukrán elnök megköszönni.

2024. október 04. 12:25

Nyitókép: Aleksander Kalka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Lengyelország mindaddig blokkolni fogja Ukrajna európai uniós csatlakozását, amíg Kijev nem oldja meg a volhíniai mészárlás áldozatainak exhumálását, amely vitatott kérdés a két ország között – idézte Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter közlését a Politico.

A lap ismertette, hogy az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézete (UNIP) kedden bejelentette, hogy 2025-ben folytatja az ukrán nacionalisták által tömegével meggyilkolt lengyel civil áldozatok földi maradványainak felkutatását a két világháború között Lengyelországhoz tartozó, ma Ukrajna nyugati részét képező Volhíniában (ukrán és lengyel néven Voliny).

Lengyelország méltatta Ukrajna döntését, hogy megnyitotta az utat a második világháborús mészárlások egyes áldozatainak exhumálása előtt, 

miután a kérdéssel kapcsolatos vita megviselte a szomszédok közötti kapcsolatokat.

A lengyel védelmi tárca vezetője a portálnak a friss fejlemények kapcsán a Wirtualna Polska című lapnak ismét ráerősített arra, hogy „Lengyelország addig nem járul hozzá Ukrajna uniós csatlakozásához, amíg nem oldja meg a volhíniai kérdést.” 

Kosiniak-Kamysz hozzátette, a véleményét nem változtatta meg annak ellenére sem, hogy tudja, Andrzej Duda elnöknek más a véleménye az ügyben.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, még ha az EU-tagállamok bele is egyeznének Ukrajna csatlakozásába, az általa vezetett Lengyel Néppárt (PSL, EPP) blokkolni fogja a döntést, ha a kérdés megoldatlan marad.

Ezt is ajánljuk a témában

A lengyel kormány becslései szerint 1943 és 1945 között mintegy 100 ezer lengyel és 5000 ukrán halt meg a mai nyugat-ukrajna Rivne és Voliny területén.

Az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fő céljai között szerepelt Ukrajna függetlenségének kivívása a náci, majd szovjet megszállók, valamint a lengyelek kiűzése által.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. október 04. 12:32
Lengyel belpolitikai játszma. Közben Brüsszelhez is Dörgölőznek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!