A brit kormány evakuálni kezdte Libanonban tartózkodó állampolgárait az izraeli támadás után

2024. október 01. 06:15

Itt az újabb szárazföldi háború. Most szűnik meg az ukrajnai konfliktus a Nyugat számára?

2024. október 01. 06:15
null

Nyitókép: Kurucz Dániel

Ahogy megírtuk, Izrael kedd hajnalban megtámadta Libanont szárazföldön. Repülőgépet bérelt a brit kormány a Libanonban tartózkodó brit állampolgárok elszállítására. A londoni külügyminisztérium kedd hajnali bejelentése szerint a repülőgép szerdán száll fel a bejrúti nemzetközi repülőtérről. A tárca szerint az esetleges további charterjáratokról az igényektől és a térség biztonsági helyzetétől függően döntenek majd.

A szerdán induló repülőgépre brit állampolgárok és házastársuk vagy élettársuk, illetve 18 évnél fiatalabb gyerekeik szállhatnak fel. A brit kormány az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia és Izrael fegyveres konfliktusának fellángolása után 

azonnal felszólította a Libanonban tartózkodó brit állampolgárokat a haladéktalan távozásra,

 és ennek elősegítésére bérelt most egy repülőgépet.

A minisztérium szerint szükség esetére a brit királyi légierő (RAF) is készenlétben tart repülőgépeket és szállító helikoptereket. London a múlt héten 700 fős brit katonai kontingenst vezényelt Ciprusra, és az alakulathoz a brit határrendészet és a külügyminisztérium illetékesei is csatlakoztak.

A külügyi tárca akkori tájékoztatása szerint

 a kontingens parancsnoksága készenléti terveket állít össze „lehetséges forgatókönyvek egész sorának megvalósulása esetére”.

A brit légierő legnagyobb térségi támaszpontja a ciprusi Akrotiriben működik. Nagy-Britannia ezen a támaszponton eddig is jelentős létszámú katonai és diplomáciai személyzetet állomásoztatott, emellett a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodik két brit hadihajó is.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000099
2024. október 01. 06:18
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­d­ ­a­­ ­s­­z­e­­x­­­i­ ­­­p­­­u­­­n­c­­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!