A baloldal győzött a litvániai választáson

2024. október 14. 08:17

Kérdés, tudnak-e kormányt is alakítani.

2024. október 14. 08:17
null

Fotón: Vilija Blinkevičiūtė szocdem pártelnök (Petras Malukas / AFP)
 

Választást tartottak Litvániában vasárnap, amelyen az eddig ellenzékben lévő baloldal győzött. A sokpárti litván parlamentben ez ugyanakkor csak relatív többséget jelent, és hátra van még a két hét múlva tartandó második forduló.

Ezt is ajánljuk a témában

A vasárnapi voksolások a szocdem párt 19 százalékot, az eddig kormányzó, jobboldali Haza Unió 18 százalékot ért el.

Új erőként a nemzeti populista Nemunas Hajnala nevű párt 15 százalékot szerzett, ahogy a szintén új, zöld-baloldali Demokraták Uniója nevű párt is bejutott, 9 százalékkal. Rajtuk kívül a liberálisok és a Litván Gazdák és Zöldek Uniója jutott be 7-7 százalékkal, és a lengyel kisebbségi párt is bevitt 2 képviselőt.

Litvániában nagyon hasonlít a választási rendszer a korábbi magyarországihoz,

itt is egyaránt vannak listás helyek és egyéni körzetek, illetve két fordulót tartanak ott, ahol az első fordulóban nem dől el a mandátum sorsa. A mostani választás után még számos helyen nyitott a kérdés, hogy ki nyerheti meg a második fordulót. Éppen ezért a politikusok is óvatosan fogalmaznak az első forduló után.

Vilija Blinkevičiūtė, a győztes szocdemek elnökasszonya arra számít, hogy két baloldali párt koalíciója tud majd megalakulni a második forduló után, és a Litván Gazdák és Zöldek Uniójára gondol ebben partnerként.

A szocdem politikus leszögezte: ha ők alakítanak kormányt, 

az ország külpolitikája nem fog változni, Ukrajna segítése marad a prioritásuk.

Változtatást a belpolitikában tervez, a lakhatási, egészségügyi és oktatási politikában.

Az eddigi jobboldali kormány pártjainak népszerűségét az elmúlt két évben 20 százalékig is felszökő infláció, a romló közszolgáltatások és a szegények és gazdagok közötti különbségek növekedése kezdte ki. A baloldal a gazdagok megadóztatásával kampányolt – eddig sikeresen.

A nemzet biztonsága azonban minden litván párt számára fontos: a Belarusszal és a kalinyingrádi enklávé révén Oroszországgal is határos 

Litvánia több mint aggódva figyeli az ukrajnai háborút. 

A GDP 3 százalékát költik a hadsereg fejlesztésére. A litvánok kétharmada úgy véli, Oroszország a jövőben megtámadhatja őket.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2024. október 14. 10:04
A legjobb terep! Egy újabb nyűglődő balos koalíció. A modern demokrácia tökélye.
letsgobrandon-2
2024. október 14. 09:54
CIA-s banánköztársaság
Tegnap
2024. október 14. 09:35
A baltiaknál a CIA nagyon kavarja a szart. Ott működik.
stavanger
2024. október 14. 09:17 Szerkesztve
Na, ott demokrácia van! Ott tudják, hova kell szavazni, illetve hova nem. Kíváncsiam figyelem a Litvániában megtelepedni akaró migránsokat, illetve azokat, akik után a litván állam fizet. A helyi lmbtq közösség élete is remélhetőleg példának lesz kiállítva, meg a helyi óvodákban és iskolákban az érzékenyítés. Az oroszokkal szembeni ellenérzésüket értem egyedül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!