A lakosság háromnegyede tart az orosz támadástól: a háború árnyékában választanak a balti országban

2024. október 12. 06:15

Parlamenti választást tartanak Litvániában.

2024. október 12. 06:15

Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

***

Várható a kormányváltás az október 13-án kezdődő választásokon a megugrott megélhetési költségek miatt Litvániában – írja az Euractiv.

A felmérések szerint a litvánok várhatóan megbüntetik Ingrida Simonyte miniszterelnök jobbközép kormányát, mindemellett megerősítik, hogy támogatják a magas védelmi kiadásokat az Oroszország felől érkező potenciális veszélyek ellen.

A közvélemény-kutatások szerint a fő ellenzéki szociáldemokraták, mintegy 18 százalékos támogatottsággal bírnak, aminek alig a felét tudja felmutatni Simonyte Szülőföld Szövetsége, amely a harmadik helyen áll. A második legerősebb erő jelenleg az intézményellenes, populista Új Hajnal párt, 12 százalékkal.

Simonyte, aki pénzügyminiszter is volt korábban, sikeresen alakított ki széles körű konszenzust a 2,9 milliós balti államban arról, hogy Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója után meg kell duplázni a védelmi költségvetést, ám az infláció második éve van 20 százalék felett, ami a megélhetési költségek megugrását és a gazdagok és szegények közötti olló szétnyílását eredményezte.

A védelmi kiadások emelését a szocdemek is támogatták, akik a fegyveres erők korszerűsítése és egy 5000 fős új bázist is befejeznének, ahova 2027-ben német csapatok érkeznének.

A felmérések szerint a litvánok háromnegyede tart egy közelgő orosz támadástól.

Ugyanakkor a szocdemek inkább megoldanák a helyzetet hitelből, semmint megszorításból és adóemelésből, ellentétben Simonyte pártjával; zászlajukra tűzték a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentését és az árak letörését, csakúgy, mint az egészségügyre jellemző megnyúló várólisták problémáját.

Elemzők szerint, noha a kormány sikeres volt a gazdasági kilábalásban, nem kommunikálta ezt jól az emberek felé.

Az sanszos, hogy számos kispártnak kell majd koalícióra lépnie a kormányzáshoz, hiszen egyik párt sem szerzi meg az abszolút többséget. Azt mindkét nagyobb párt kizárta, hogy a harmadik, a populista Új Hajnal párttal kormányozzon együtt.

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000109
2024. október 12. 10:13
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­s­­z­­­e­­x­­i­­ ­p­u­n­­­c­i­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
titi77
2024. október 12. 10:12
miért nem mérnek megelőző csapást oroszországra? ki tíltja meg nekik. ja, az ukrán náciknak meg nem "köllött vóna" az orosz ajkú kissebbséget halomszámra lemészárolni. akkor hol a picsába volt az ensz,meg a többi buzi jogvédő szervezet?
balbako_
2024. október 12. 10:09
Ezért provokáljátok őket? Ezt akarjátok?
herden100
2024. október 12. 10:02
Akinek szíve van, nézze meg: vm.tiktok.com/ZGeqwC3pn/ m.youtube.com/watch?v=3MtxGa2uouo&pp=ygUidGhlIHZvbHVudGVlcnMgdGVsZXBhdGhpYyB2ZXJzaW9uIA%3D%3D ❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!