Vasárnap üthetik be a szöget Scholz politikai karrierjének koporsójába: már a német kancellár utódját is megnevezte a Politico

2024. szeptember 21. 06:34

Elővehetik a Biden-forgatókönyvet a német szocdemek, ha Brandenburgot is bukják.

2024. szeptember 21. 06:34
Cabinet meeting

Fotó: Thomas Trutschel / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

Vasárnap választásokat tartanak Brandenburgban. Miközben Olaf Scholz német kancellár New Yorkban vesz részt az ENSZ Közgyűlésén, politikai jövője a hétvégi tartományi választáson múlik. „Ha a kancellár pártja (SPD) vasárnap elveszíti a döntő regionális választásokat a jobboldallal szemben, az a kancellár leváltásához vezethet” – írja elemző cikkében a Politico.

A brüsszeli lap szerint Scholz könnyen Biden sorsára juthat:

egy esetleges vereség esetén pánikba esett pártja félrelökheti őt, hogy helyet adjon egy olyan jelöltnek, aki a jövő évi országos választásokon el tudja kerülni a mészárlást. Az előzetes közvélemény-kutatások azt mutatjuk, hogy a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) – nem sokkal, de – vezet Scholz baloldali szocdem pártja előtt.

A Politico emlékeztet: Scholzék a szeptember 1-jén Türingiában és Szászországban tartott tartományi választásokon is alulmaradtak. Egy újabb AfD siker után, a párt kénytelen lesz megszabadulni a népszerűségét egyre jobban elveszítő Scholztól. Azért is fontos helyszín Brandenberg, mert az SPD 34 éve van hatalmon a tartományban. A Politico szerint amellett, hogy a tartományi parlament összetételéről szól a szavazás, az eredményt Scholzról szóló szélesebb körű népszavazásnak fogják tekinteni. 

Már a német kancellár utódját is megnevezte a Politico

A brüsszeli lap Boris Pistorius védelmi minisztert látja a legesélyesebb Scholz-utódnak. Mint írják, a tárcavezető a legnépszerűbb politikus a kormánykoalícióban, és messze a legnépszerűbb szociáldemokrata. Vannak szocdem politikusok, akik már nyíltan is mernek beszélni erről: „Az SPD-nek el kell gondolkodnia Pistorius kancellárjelöltségén” – fogalmazott Dieter Reiter, München polgármestere.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. szeptember 21. 08:25
Szerintem provizórikus terelés, Merz a favoritjuk.
Phm045
2024. szeptember 21. 08:22
Remélhetőleg acélkoporsó lesz az, körbehegesztett fedéllel.
Kristály
2024. szeptember 21. 08:01
A némtek ha nem szavaznak 52% az Afd akkor a németek lassú végét jelenti . 52% biztosítja az egy írányt 4-5-6 párt az 6felé való szakadást jelent. Itt van a mi Bp-tünk. 214milliárd+50milliárd hitel = 6párt eredménye 5 év alatt.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 07:46
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­k­­e­­l­d­ ­­­a­ ­­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!