Váratlan pofon érte a svéd kormányt: lemondott a külügyminiszter, aki válaszra sem méltatta Magyarországot

2024. szeptember 05. 09:18

A döntést nem hozta meg könnyűszerrel, de már jó ideje foglalkoztatta a távozás gondolata.

2024. szeptember 05. 09:18
Swedish Foreign Minister Tobias Billstrom and German Foreign Minister Annalena Baerbock (not in picture) address a joint press conference in Stockholm on February 14, 2023. Swedish foreign minister Tobias Billstrom unexpectedly announced on Wednesday that was resigning from his position and will be leaving politics.

Nyitókép: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Tobias Billström svéd külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy a svéd parlament jövő heti ülésén lemond hivatali pozíciójáról, és befejezi politikai pályafutását. A Mérsékelt Párt ötvenéves politikusa az X közösségi oldalon jelentette be lemondását. Elmondása szerint sajnálattal távozik hivatalából, de egyben büszke arra, amit pályafutása alatt elért.

A döntést nem hozta meg könnyűszerrel, de már jó ideje foglalkoztatta a távozás gondolata – tette hozzá. Közlése szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt már tájékoztatta arról, hogy befejezi politikai pályafutását, így parlamenti mandátumáról is lemond.

Döntésének hátterét és további terveit nem részletezte.

Tobias Billström 2006 és 2014 között, Fredrik Reinfeldt miniszterelnöksége alatt bevándorlási és menekültügyi miniszter volt, 2022 októbere óta pedig külügyminiszterként irányította egyebek között Svédország NATO-csatlakozását.

Fontos kiemelni, hogy Tobias Billström volt korábban az, aki nem válaszolt 2023 szeptemberében Szijjártó Péter levelére. A magyar külgazdasági és külügyminisztert a híressé vált svéd oktatófilm ügye érdekelte, amiben az hangzik el, hogy Magyarországon 2010 óta hanyatlik a demokrácia.

A külgazdasági és külügyminiszter a politikai botrányt okozó videó kapcsán azt írta svéd külügyminiszter kollégájának: „Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását.

Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét,

valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TOM66
2024. szeptember 05. 16:53
Ez a fej! Vajon a hosszú skandináv éjszakák,vagy a belttenyészet az oka? :-))))))
Vasalo
2024. szeptember 05. 15:08
Nicsak svéd NATO katonák is voltak Poltavában? Ha ezért törtettek annyira a NATOban akkor legalább tudják miröl is van szo.
Phm045
2024. szeptember 05. 12:33
Mi van...................csak nem valami gebasz lesz.....................patkány effektus................
atti64
2024. szeptember 05. 12:26
MENEKÜL A SÜLYEDÖ HAJOROL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!